Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 12. leden 2011
Historie cukru.
Historie cukru.
Dolce vita aneb kde se vzal cukr
Prvním sladidlem byl med, nejdříve kradený divokým včelám, později, okolo roku 7000 před naším letopočtem, byla včela domestikována. Med jako sladidlo používali i Řekové a Římané. Poznali už i cukrovou třtinu, kterou dováželi z Indie, kam se pravděpodobně dostala z Polynésie. Cukr z třtiny byl v antice používán zejména pro lékařské účely. Dlouhá staletí byla cukrová třtina zahalena rouškou tajemství, protože z cukru pramenily nemalé zisky. Až expanze Arabů v 7. století tuto situaci změnila. Arabská kultura ovládla Persii, kde se s cukrovou třtinou seznámila a později se výroba cukru z této plodiny rozšířila i do severní Afriky a do Španělska. Zbytek Evropy se s cukrem seznámil díky křižáckým výpravám. Dlouhou dobu byl však cukr především luxusem, vždyť například v Londýně ve 14. století vyšel 1 kilogram na přibližně 100 eur. Ještě v 15. století byla v celé Evropě jediná cukrová rafinerie, a to v Benátkách, zaoceánské plavby však situaci změnily. Cukrová třtina se výborně uchytila v novém světě a od 16. století začal dovoz cukru z Ameriky. Od té doby výroba cukru roste. V roce 1750 bylo jen v Anglii 120 rafinerií. Cukru se začalo říkat „bílé zlato“. Převrat v cukrovarnictví způsobil objev Francouze Oliviera de Serres, který získal cukr z řepy. Ta byla v té době v podstatě plevelem, která rostl na mořských pobřežích. Ve velkém se cukr z řepy začal vyrábět až v období napoleonských válek, kdy byla Francie odříznuta od dovozu ze zámoří. Současná světová produkce přesahuje 130 milionů tun, přičemž ještě v roce 1945 to bylo jen 33 milionů tun. 98 % produkce se vyrábí z dvou základních surovin – řepy a třtiny. Zbytek je vyráběn ze šťávy javoru, čiroku a datlí. Největším světovým producentem cukru je Brazílie, následuje Indie a Čína.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Autor : Ing. Šárka Vondrášková
Zdroj:www.agronavigator.cz
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Autor : Ing. Šárka Vondrášková
Zdroj:www.agronavigator.cz