Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Moderní uzeniny s vitaminy
V posledních přibližně deseti až patnácti letech došlo postupně u řady lidí k radikální změně životního stylu. V souvislosti s tím se změnily stravovací návyky a postupné bylo i zavedení nezbytného pitného režimu. Neustále se přehodnocuje, co je a není správné konzumovat.

Řada spotřebitelů dnes již ve společnosti nepřizná, že konzumuje maso (snad jen drůbež či ryby) a k masným výrobkům se staví se značnou nedůvěrou. Jiný pohled byl zaznamenán na polském potravinářském veletrhu Polagra-Food, který trval od 20. do 23. září 2005 a konal se v Poznani. Zde byly představeny „zdravé“, „racionální“, označované také wellness potraviny. Mezi ně patří mimo jiné i potraviny obohacené o různé výživové doplňky (vitaminy, minerální látky, vlákninu, probiotické kultury apod.)
V této skupině výrobků byly vystaveny produkty rakouské společnosti ALMI, která byla založena v roce 1931 v Linci. Jednalo se o vitaminové směsi pro obohacení tepelně opracovaných masných výrobků a probiotické kultury do fermentovaných masných výrobků.
Farmaceutické vitaminové preparáty, stejně jako přirozené zdroje vitaminů se v poslední době staly běžnou součástí stravy. Proto se jimi obohacuje řada potravin. Dosud to však nebylo běžné u masných výrobků. Předpokládá se, že by se tímto způsobem mohla doplnit doporučená denní dávka vitaminů, zlepšila by se nevyhovující strava a optimalizovalo by se složení výrobku.
Probiotické směsi se dodávají jak do krmných směsí pro hospodářská zvířata, tak se přídavkem aktivních mikrobiologických kultur obohacují i masné výrobky. Výroba většiny fermentovaných tepelně neopracovaných masných výrobků by se i tak bez startovacích, popř. ochranných, kultur neobešla.
Účinek tohoto prezentovaného aditiva by se měl uplatnit především jako prostředku ke
• zlepšení snášenlivosti mléčného cukru (osoby přecitlivělé vůči laktóze by byly schopné tyto potraviny snáze konzumovat),
• potlačení některých rakovinotvorných látek,
• potlačení patogenních mikroorganismů,
• stimulaci imunitního systému, posílení obranných mechanismů organismu,
• revitalizaci přirozené střevní mikroflóry,
• zlepšení zažívání.

Maso, 16, 2005, č. 5, s. 12       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 150
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář