Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Biovína jsou na vzestupu
Regály s biovínem se v obchodech zaplňují více a více, u producentů špičkových odrůd získává ekologický postup stále větší akceptaci.

 Nejlepší přehled o mezinárodním trhu s vínem poskytnul Biofach 2006 (16.–19. února v Norimberku), největší specializovaný veletrh biovín na světě, jehož se letos zúčastní 250 firem nabízejících biovíno, sekt i šampaňské. Vedle předních zemí produkujících biovíno, jako jsou Itálie, Francie, Španělsko, Argentina, Chile, Německo, Řecko, Rakousko, Maďarsko a Turecko představí svou produkci i menší, méně známé vinařské oblasti.

 

Kvalita a otevřenost

Silné impulsy pro biovinařství přicházejí od kvalitativní špičky, protože stále více renomovaných vinařských podniků se orientuje na ekologickou produkci. Například v německém elitním vinařském klubu VDP (Svaz německých producentů vín s přívlastkem) pracuje již 10 % členských podniků podle směrnic ekologického zemědělství. V současné době přecházejí špičkové podniky v Porými a Falci na kontrolovanou ekologicou produkci.

 

Biodynamika

Na mezinárodní úrovni se s velkým respektem setkávají akce „Vignerons d´Exception“ (výjimeční vinaři). Toto volné společenství založil francouzský vinař od Loiry Nicolas Joly, filozof biodynamického vinařství. Jeho krédem je posílení „terroir“, tedy původního charakteru vína pomocí metod biodynamiky. Vedle přirozeným postupů při hnojení a ochraně rostlin pracuje rovněž se speciálními preparáty na posílení rostlina a zohledňuje planetární síly.

Celosvětově biodynamika přichází do špičkových podniků, protože v době, kdy díky sjednocování vinařských technik jsou si vína stále podobnější, se argument terroir setkává s velkou odezvou.

 

Itálie a Španělskou v čele

Na špici statistiky viovín je Itálie s přibližně 30 000 hektary vinic. Asi polovina této plochy je pak ve Španělsku a blíží i Francie, kde došlo v posledních letech k velkému nárůstu. Také v Německu se skoro 2000 ha vinné révy obhospodařuje biologicky.

Biovinařství se rozrůstá i v zámoří, jedničkou je Kalifornie se 3000 hektary. Hvězdou na nebi biovína se však nyní stává Chile, kde renomovaní producenti přeměňují velké plochy na bio. Rozvoj biovinic zaznamenávají Austrálie a Argentina.

 

Bioboom ovlivňuje poptávku

Celkový bioobrat vzrostl v roce 2004 podle odhadů Organic Monitor z Londýna o cca 6 %, na přibližně 21,7 mld EUR. Jenom v Německu se bioobrat zvýšil v r. 2004 dokonce o 13 %, na 3,5 mld. EUR. Tento fakt se projevuje i v sílící poptávce po biovínech. Například v prodejnách s plochou 500 až 1000 m2 je nabízen sortiment 100 až 200 vín a podíl vína na obratu činí 2 až 5 %.

 

Rozmanitost nabídky a stabilní ceny

Mezinárodní trh s vínem se v posledních letech vyznačuje nadprodukcí. Důsledkem je silnější tlak na ceny a pro mnohé producenty byl přechod na biologické pěstování cestou úniku před tímto tlakem. Každý nákupčí si dnes může vybrat z mnoha nabídek a cenový tlak se začíná projevovat už i na trhu s biovínem, což je potěšující zejména pro spotřebitele. Ceny zůstávají konstantní či dokonce klesají, rozdíl oproti konvenčním cenám vín se stále zmenšuje a u vysoce jakostních vín je dokonce na nule.

 

Zdroj: Bio Obchod 1/2006, více o problematice rovněž na www.biofach.de

Regály s biovínem se v obchodech zaplňují více a více, u producentů špičkových odrůd získává ekologický postup stále větší akceptaci.

 Nejlepší přehled o mezinárodním trhu s vínem poskytne blížící se Biofach 2006 (16.–19. února v Norimberku), největší specializovaný veletrh biovín na světě, jehož se letos zúčastní 250 firem nabízejících biovíno, sekt i šampaňské. Vedle předních zemí produkujících biovíno, jako jsou Itálie, Francie, Španělsko, Argentina, Chile, Německo, Řecko, Rakousko, Maďarsko a Turecko představí svou produkci i menší, méně známé vinařské oblasti.

 

Kvalita a otevřenost

Silné impulsy pro biovinařství přicházejí od kvalitativní špičky, protože stále více renomovaných vinařských podniků se orientuje na ekologickou produkci. Například v německém elitním vinařském klubu VDP (Svaz německých producentů vín s přívlastkem) pracuje již 10 % členských podniků podle směrnic ekologického zemědělství. V současné době přecházejí špičkové podniky v Porými a Falci na kontrolovanou ekologicou produkci.

 

Biodynamika

Na mezinárodní úrovni se s velkým respektem setkávají akce „Vignerons d´Exception“ (výjimeční vinaři). Toto volné společenství založil francouzský vinař od Loiry Nicolas Joly, filozof biodynamického vinařství. Jeho krédem je posílení „terroir“, tedy původního charakteru vína pomocí metod biodynamiky. Vedle přirozeným postupů při hnojení a ochraně rostlin pracuje rovněž se speciálními preparáty na posílení rostlina a zohledňuje planetární síly.

Celosvětově biodynamika přichází do špičkových podniků, protože v době, kdy díky sjednocování vinařských technik jsou si vína stále podobnější, se argument terroir setkává s velkou odezvou.

 

Itálie a Španělskou v čele

Na špici statistiky viovín je Itálie s přibližně 30 000 hektary vinic. Asi polovina této plochy je pak ve Španělsku a blíží i Francie, kde došlo v posledních letech k velkému nárůstu. Také v Německu se skoro 2000 ha vinné révy obhospodařuje biologicky.

Biovinařství se rozrůstá i v zámoří, jedničkou je Kalifornie se 3000 hektary. Hvězdou na nebi biovína se však nyní stává Chile, kde renomovaní producenti přeměňují velké plochy na bio. Rozvoj biovinic zaznamenávají Austrálie a Argentina.

 

Bioboom ovlivňuje poptávku

Celkový bioobrat vzrostl v roce 2004 podle odhadů Organic Monitor z Londýna o cca 6 %, na přibližně 21,7 mld EUR. Jenom v Německu se bioobrat zvýšil v r. 2004 dokonce o 13 %, na 3,5 mld. EUR. Tento fakt se projevuje i v sílící poptávce po biovínech. Například v prodejnách s plochou 500 až 1000 m2 je nabízen sortiment 100 až 200 vín a podíl vína na obratu činí 2 až 5 %.

 

Rozmanitost nabídky a stabilní ceny

Mezinárodní trh s vínem se v posledních letech vyznačuje nadprodukcí. Důsledkem je silnější tlak na ceny a pro mnohé producenty byl přechod na biologické pěstování cestou úniku před tímto tlakem. Každý nákupčí si dnes může vybrat z mnoha nabídek a cenový tlak se začíná projevovat už i na trhu s biovínem, což je potěšující zejména pro spotřebitele. Ceny zůstávají konstantní či dokonce klesají, rozdíl oproti konvenčním cenám vín se stále zmenšuje a u vysoce jakostních vín je dokonce na nule.

 

Zdroj: Bio Obchod 1/2006, více o problematice rovněž na www.biofach.de                   Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 066
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář