- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Biovína jsou na vzestupu
Kvalita a otevřenost
Silné impulsy pro biovinařství přicházejí od kvalitativní špičky, protože stále více renomovaných vinařských podniků se orientuje na ekologickou produkci. Například v německém elitním vinařském klubu VDP (Svaz německých producentů vín s přívlastkem) pracuje již 10 % členských podniků podle směrnic ekologického zemědělství. V současné době přecházejí špičkové podniky v Porými a Falci na kontrolovanou ekologicou produkci.
Biodynamika
Na mezinárodní úrovni se s velkým respektem setkávají akce „Vignerons d´Exception“ (výjimeční vinaři). Toto volné společenství založil francouzský vinař od Loiry Nicolas Joly, filozof biodynamického vinařství. Jeho krédem je posílení „terroir“, tedy původního charakteru vína pomocí metod biodynamiky. Vedle přirozeným postupů při hnojení a ochraně rostlin pracuje rovněž se speciálními preparáty na posílení rostlina a zohledňuje planetární síly.
Celosvětově biodynamika přichází do špičkových podniků, protože v době, kdy díky sjednocování vinařských technik jsou si vína stále podobnější, se argument terroir setkává s velkou odezvou.
Itálie a Španělskou v čele
Na špici statistiky viovín je Itálie s přibližně 30 000 hektary vinic. Asi polovina této plochy je pak ve Španělsku a blíží i Francie, kde došlo v posledních letech k velkému nárůstu. Také v Německu se skoro 2000 ha vinné révy obhospodařuje biologicky.
Biovinařství se rozrůstá i v zámoří, jedničkou je Kalifornie se 3000 hektary. Hvězdou na nebi biovína se však nyní stává Chile, kde renomovaní producenti přeměňují velké plochy na bio. Rozvoj biovinic zaznamenávají Austrálie a Argentina.
Bioboom ovlivňuje poptávku
Celkový bioobrat vzrostl v roce 2004 podle odhadů Organic Monitor z Londýna o cca 6 %, na přibližně 21,7 mld EUR. Jenom v Německu se bioobrat zvýšil v r. 2004 dokonce o 13 %, na 3,5 mld. EUR. Tento fakt se projevuje i v sílící poptávce po biovínech. Například v prodejnách s plochou 500 až 1000 m2 je nabízen sortiment 100 až 200 vín a podíl vína na obratu činí 2 až 5 %.
Rozmanitost nabídky a stabilní ceny
Mezinárodní trh s vínem se v posledních letech vyznačuje nadprodukcí. Důsledkem je silnější tlak na ceny a pro mnohé producenty byl přechod na biologické pěstování cestou úniku před tímto tlakem. Každý nákupčí si dnes může vybrat z mnoha nabídek a cenový tlak se začíná projevovat už i na trhu s biovínem, což je potěšující zejména pro spotřebitele. Ceny zůstávají konstantní či dokonce klesají, rozdíl oproti konvenčním cenám vín se stále zmenšuje a u vysoce jakostních vín je dokonce na nule.
Zdroj: Bio Obchod 1/2006, více o problematice rovněž na www.biofach.de
Kvalita a otevřenost
Silné impulsy pro biovinařství přicházejí od kvalitativní špičky, protože stále více renomovaných vinařských podniků se orientuje na ekologickou produkci. Například v německém elitním vinařském klubu VDP (Svaz německých producentů vín s přívlastkem) pracuje již 10 % členských podniků podle směrnic ekologického zemědělství. V současné době přecházejí špičkové podniky v Porými a Falci na kontrolovanou ekologicou produkci.
Biodynamika
Na mezinárodní úrovni se s velkým respektem setkávají akce „Vignerons d´Exception“ (výjimeční vinaři). Toto volné společenství založil francouzský vinař od Loiry Nicolas Joly, filozof biodynamického vinařství. Jeho krédem je posílení „terroir“, tedy původního charakteru vína pomocí metod biodynamiky. Vedle přirozeným postupů při hnojení a ochraně rostlin pracuje rovněž se speciálními preparáty na posílení rostlina a zohledňuje planetární síly.
Celosvětově biodynamika přichází do špičkových podniků, protože v době, kdy díky sjednocování vinařských technik jsou si vína stále podobnější, se argument terroir setkává s velkou odezvou.
Itálie a Španělskou v čele
Na špici statistiky viovín je Itálie s přibližně 30 000 hektary vinic. Asi polovina této plochy je pak ve Španělsku a blíží i Francie, kde došlo v posledních letech k velkému nárůstu. Také v Německu se skoro 2000 ha vinné révy obhospodařuje biologicky.
Biovinařství se rozrůstá i v zámoří, jedničkou je Kalifornie se 3000 hektary. Hvězdou na nebi biovína se však nyní stává Chile, kde renomovaní producenti přeměňují velké plochy na bio. Rozvoj biovinic zaznamenávají Austrálie a Argentina.
Bioboom ovlivňuje poptávku
Celkový bioobrat vzrostl v roce 2004 podle odhadů Organic Monitor z Londýna o cca 6 %, na přibližně 21,7 mld EUR. Jenom v Německu se bioobrat zvýšil v r. 2004 dokonce o 13 %, na 3,5 mld. EUR. Tento fakt se projevuje i v sílící poptávce po biovínech. Například v prodejnách s plochou 500 až 1000 m2 je nabízen sortiment 100 až 200 vín a podíl vína na obratu činí 2 až 5 %.
Rozmanitost nabídky a stabilní ceny
Mezinárodní trh s vínem se v posledních letech vyznačuje nadprodukcí. Důsledkem je silnější tlak na ceny a pro mnohé producenty byl přechod na biologické pěstování cestou úniku před tímto tlakem. Každý nákupčí si dnes může vybrat z mnoha nabídek a cenový tlak se začíná projevovat už i na trhu s biovínem, což je potěšující zejména pro spotřebitele. Ceny zůstávají konstantní či dokonce klesají, rozdíl oproti konvenčním cenám vín se stále zmenšuje a u vysoce jakostních vín je dokonce na nule.
Zdroj: Bio Obchod 1/2006, více o problematice rovněž na www.biofach.de Zdroj info ÚZPI