Renata Šarjaková, 16. leden 2006
Rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami
Základní rozdíly, o jiné chuti.
 

Základním rozdílem mezi bio a konvenčními potravinami je:

 

• původ, způsob produkce a zpracování

Biopotraviny musejí splňovat hygienické normy stanovené pro všechny potraviny obecně. Navíc ovšem musejí mít určitou přirozenou hodnotu, která spočívá v tom, že jejich producenti hospodaří způsobem šetrným a příznivým k životnímu prostředí, ke zvířatům a půdě.

 

• značení

České biopotraviny jsou na obale označeny jednotným logem BIO – pruhovanou zelenou zebrou, tzv. biozebrou. Zahraniční pak bioznačkou země původu, ale certifikovanou v ČR.

 

• místo prodeje

Biopotraviny najdeme zejména ve specializovaných prodejnách, obchodech se zdravou výživou a v malé míře také v některých obchodních řetězcích. V běžných samoobsluhách jen okrajově. Biopotraviny lze rovněž nakupovat tzv. ze dvora, tj. přímo z ekofarmy.

 

• chuť

Chuťově se biopotraviny od konvenčních liší na první ochutnání. Pokusy bylo prokázáno, že řada skupin potravin (brambory, zelenina, ovoce, maso či mléko) mají lepší chuť. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci ochutnávek na letošních biodožínkách. Ve vzorcích (např. sýrů či pečiva) měli poznat konvenční výrobek mezi biovýrobky, výsledkem bylo, že jej vždy poznali – nechutnal tak dobře. Důvodem dobré  biochuti je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku. Bioprodukty nechutnají jen lidem, z krmných a polních pokusů rovněž vyplývá, že např. potkani a divoká zvěr preferují ekologické produkty. Stejně i slepice a králíci při testech v Institutu biologického zemědělství Ludwiga Botzmana v Rakousku potvrdili, že jsou schopni si vybrat mezi bio a nebio variantou a že ve většině případů preferovali bio.

 

• vliv na životní prostředí

Každý rok je na světě vyrobeno a aplikováno na zemědělské plodiny na 2,5 milionu tun pesticidů. Od r. 1993 spotřeba jedovatých pesticidů v ČR vzrostla o více než 40 %. Konvenční zemědělská výroba přispívá nemalou měrou ke znečištění ekosystému, k půdní erozi, k zániku některých druhů fauny i flóry. Zbytky hnojiv a postřiků zůstávají v půdě dlouhodobě a hromadí se i v zemědělských produktech. Naopak je zjištěno, že na ekofarmách žije o více než 40 % ptáků, 2x více motýlů, roste tu 5x více planých polních rostlin.

 

Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.                                                      Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 100
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář