- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Rozdíly mezi bio a konvenčními potravinami
Základním rozdílem mezi bio a konvenčními potravinami je:
• původ, způsob produkce a zpracování
Biopotraviny musejí splňovat hygienické normy stanovené pro všechny potraviny obecně. Navíc ovšem musejí mít určitou přirozenou hodnotu, která spočívá v tom, že jejich producenti hospodaří způsobem šetrným a příznivým k životnímu prostředí, ke zvířatům a půdě.
• značení
České biopotraviny jsou na obale označeny jednotným logem BIO – pruhovanou zelenou zebrou, tzv. biozebrou. Zahraniční pak bioznačkou země původu, ale certifikovanou v ČR.
• místo prodeje
Biopotraviny najdeme zejména ve specializovaných prodejnách, obchodech se zdravou výživou a v malé míře také v některých obchodních řetězcích. V běžných samoobsluhách jen okrajově. Biopotraviny lze rovněž nakupovat tzv. ze dvora, tj. přímo z ekofarmy.
• chuť
Chuťově se biopotraviny od konvenčních liší na první ochutnání. Pokusy bylo prokázáno, že řada skupin potravin (brambory, zelenina, ovoce, maso či mléko) mají lepší chuť. Mohli se o tom přesvědčit i účastníci ochutnávek na letošních biodožínkách. Ve vzorcích (např. sýrů či pečiva) měli poznat konvenční výrobek mezi biovýrobky, výsledkem bylo, že jej vždy poznali – nechutnal tak dobře. Důvodem dobré biochuti je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku. Bioprodukty nechutnají jen lidem, z krmných a polních pokusů rovněž vyplývá, že např. potkani a divoká zvěr preferují ekologické produkty. Stejně i slepice a králíci při testech v Institutu biologického zemědělství Ludwiga Botzmana v Rakousku potvrdili, že jsou schopni si vybrat mezi bio a nebio variantou a že ve většině případů preferovali bio.
• vliv na životní prostředí
Každý rok je na světě vyrobeno a aplikováno na zemědělské plodiny na 2,5 milionu tun pesticidů. Od r. 1993 spotřeba jedovatých pesticidů v ČR vzrostla o více než 40 %. Konvenční zemědělská výroba přispívá nemalou měrou ke znečištění ekosystému, k půdní erozi, k zániku některých druhů fauny i flóry. Zbytky hnojiv a postřiků zůstávají v půdě dlouhodobě a hromadí se i v zemědělských produktech. Naopak je zjištěno, že na ekofarmách žije o více než 40 % ptáků, 2x více motýlů, roste tu 5x více planých polních rostlin.
Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004. Zdroj info ÚZPI