EFSA – rozpočet ohrozí bezpečnost potravy
apic-ak.cz, 28. únor 2006
EFSA – rozpočet ohrozí bezpečnost potravy

Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) tvrdí, že pokud bude přijat rozpočet pro 2007-13 v navrhované výši, může být bezpečnost potravy v Evropě, ohrožena. Řídící orgány EFSA zdůraznily, že snížení výdajů uvažovaných do zajištění bezpečnosti, by podstatně snížily možnosti jak zajistit vysoce kvalitní řízení a vědecké poznatky, ale také prostředky komunikace u těchto otázek.


Informall: databáze potravinových alergenů
Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Informall: databáze potravinových alergenů
V rámci výzkumného projektu financovaného z prostředků Evropské komise byla vytvořena online databáze alergenních potravin rostlinného a živočišného původu. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou uvedeny alergeny, jejich popis, křížové reakce aj.

Balení masných výrobků v ochranné atmosféře
Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Balení masných výrobků v ochranné atmosféře
Vzhledem k požadavku obchodní sféry na balení potravin v ochranné atmosféře by tento způsob měli více využívat i výrobci z východních evropských zemích. Vyžaduje to vhodný výběr obalového materiálu, plynu a balicího zařízení a provádění průběžné kontroly.

Rozšíření požadavků EUREPGAP i na masoo
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Rozšíření požadavků EUREPGAP i na masoo
Nizozemské supermarkety budou od 1. 1. 2007 nakupovat jen vepřové maso vyhovující kvalitativní normě EurepGap.

Využití DNA při stanovení kontaminace masa a masných výrobků
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Využití DNA při stanovení kontaminace masa a masných výrobků
Některé potravinářské společnosti v USA a Itálii používají DNA pro zjišťování patogenů v potravinách. Jedná se o revoluční rychlou a přesnou metodu specifickou pro jednotlivé mikroorganismy.

EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
EFSA bude dále prověřovat bezpečnost semen CHia
Irská společnost R Craig & Sons [M] Ltd. podala žádost o schválení celých semen Chia importovaných z Jižní Ameriky, resp. celozrnného mletého produktu ze semen Chia, jako nové potraviny pro použití ve funkci ingredience bohaté na n-3 mastné kyseliny při výrobě chleba. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ale vyžaduje ještě další ověření bezpečnosti této ingredience.

Potravinářská inspekce kontroluje ozářené potraviny
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Potravinářská inspekce kontroluje ozářené potraviny
 
Potravinářská inspekce kontroluje ozářené potraviny . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové
 

Veterinární dozor kontroluje trh
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Veterinární dozor kontroluje trh
V září došlo ke vrácení některých zásilek masa.