Likvidace salmonel na jatkách
Renata Šarjaková, 13. červenec 2006
Likvidace salmonel na jatkách
Programy proti kontaminaci vepřového masa salmonelami se realizují na úrovni farem; další úspěšné snížení kontaminace závisí na opatřeních přijatých na jatkách.

        


USA:Varování před změkčováním ekologických direktiv
Renata Šarjaková, 12. červenec 2006
USA:Varování před změkčováním ekologických direktiv
V USA projevují velké potravinářslé řetězce a potravinářské koncerny snahy o změkčení přísných ekologických směrnic. V tomto případě se jedná o maso telat.

Testování nezávadnosti nových GM plodin pro potravinářské účely
Renata Šarjaková, 10. červenec 2006
Testování nezávadnosti nových GM plodin pro potravinářské účely
Příručka pro vyhodnocování bezpečnosti potravin vyrobených z nových GM plodin.

EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.

Slámka prevencí onemocnění z pitné vody
Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Slámka prevencí onemocnění z pitné vody
Kit odstraňující z vody nežádoucí bakterie využívá kombinaci síťových filtrů, jodem napuštěných kuliček a aktivního uhlíku.



Bezpečnost aspartamu potvrzena
Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Bezpečnost aspartamu potvrzena
EFSA ve zprávě z 3. května 2006 potvrdil nezávadnost aspartamu i denní limit pro jeho použití.

Varování před kyanidem z jader meruněk
Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Varování před kyanidem z jader meruněk
Výbor pro toxicitu chemických látek v potravinách ve Velké Británii považuje za bezpečný příjem 2 hořkých jader meruněk denně.

Zvýšené hodnoty morfia v makovém semenu nevylučují riziko poškozeníá zdraví
Renata Šarjaková, 29. květen 2006
Zvýšené hodnoty morfia v makovém semenu nevylučují riziko poškozeníá zdraví
Spolkový ústav pro hodnocení rizik (BfR) doporučuje směrnou hodnotu a maximální denní přijímané množství. Pokrmy s velkým obsahem máku mohou ohrozit vaše zdraví. Nedoporučují se hlavně pro těhotné ženy.

Kombinace metod při konzervaci potravin
Renata Šarjaková, 11. květen 2006
Kombinace metod při konzervaci potravin
Zásadou při aplikaci tzv. bariérové teorie je působení na mikroorganismy z různých hledisek, čímž se využívá jejich postupného oslabování a také synergického účinku konzervačních zákroků.
 

Detektor cizích těles v potravinách
Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Detektor cizích těles v potravinách
Laserový třídicí systém s výkonem až 18 t/h detektuje cizí tělesa na základě analýzy strukturálních vlastností.