Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 21. listopad 2007
Katalog výzkumných projektů 6. rámcového programu EU (2002–2006)
Katalog výzkumných projektů 6. rámcového programu EU (2002–2006)
Katalog obsahuje informace o 181 výzkumných projektech řešených v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin”.
Evropská komise publikovala katalog všech projektů financovaných v 6. rámcovém programu EU v prioritě 5: “kvalita a bezpečnost potravin”.
V letech 2002–2006 získalo finanční podporu celkem 181 projektů a to v celkové výši 751 milionů EUR. Mezi podporovanými projekty byly ty projekty, které pokračovaly v řešení výzkumných témat z 5. rámcového programu V&V. Novými oblastmi výzkumu pak byly:
– celý potravinový řetězec,
– epidemiologie onemocnění souvisejících s potravinami a alergie,
– dopad potravin na zdraví,
– postupy dosledování v celém produkčním řetězci,
– metody analýzy, detekce a kontrola,
– bezpečnější a pro životní prostředí příznivější výrobní metody a technologie,
– vliv živočišných krmiv na zdraví,
– zdravotní rizika z životního prostředí.
V předmluvě uvedené publikace píše komisař pro vědu a výzkum Janez Potocnik, že v době, kdy Komise zahájila přípravu 6. rámcového programu, obyvatelé EU se ve zvýšené míře začali zajímat o problematiku pesticidů v ovoci, obsahu výživových faktorů ve stravě, bovinních růstových hormonů v mléce, nemoci šílených krav, alergií a obezity.
Podle Potocnika byla tématická priorita 6. rámcového programu zaměřená na bezpečnost a kvalitu potravin úspěšná a “efektivně podporovaný výzkum vedl k vytvoření ekologicky příznivějšího výrobního a distribučního řetězce schopného dodávat spotřebitelům bezpečnější, zdravější a rozmanitější potraviny”.
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková, ÚZPI