Renata Šarjaková, 12. září 2007
Enzym společnosti DSM redukuje tvorbu akrylamidu v potravinách
Enzymový preparát PREVENT ASe redukuje tvorbu akrylamidu v pečených výrobcích o více než 90%.
 
Společnost DSM získala od FDA pro svůj nejnovější enzymový preparát PreventASe status GRAS. PreventASe je první enzym na trhu, který redukuje tvorbu akrylamidu v pečených výrobcích o více než 90 %, a výrazně tak snižuje jeho příjem s potravinami. Poprvé v Evropě bude preparát aplikován při výrobě německých vánočních sušenek (Speculatius), které budou uvedeny na trh během října. Obdobný preparát s názvem Acrylaway, rovněž se statem GRAS, vyvinula společnost Novozymes. Oba enzymy se řadí mezi asparaginázy, pocházejí ale z různých produkčních kmenů. Novozyme z Aspergillus oryzae a PreventASe z Aspergillus niger. Asparagináza konvertuje prekurzor akrylamidu, asparagin, na přírodně se vyskytující aminokyselinu – kyselinu asparagovou, čímž je znemožněna další chemická reakce asparaginu se sacharidy, při které dochází k tvorbě akrylamidu (Maillardova reakce). Nutriční charakteristiky příslušné pečené potraviny zůstávají zachovány stejně jako její chuť a zabarvení. Pro potravinářský průmysl jsou oba enzymové preparáty velkým přínosem. Kupříkladu společnost Frito-Lay a Procter & Gamble (P&G) hodlají v nejbližší době využívat oba enzymy, PreventASe i Acrylaway, v sortimentu svých snack výrobků. V Evropě, s výjimkou Dánska a Francie, prozatím nejsou tyto enzymy pro zpracovatelský průmysl schváleny.
 
Zdroj Ing. Olga Kopáčová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 157
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář