Renata Šarjaková, 30. srpen 2007
Akrylamid není karcinogenní
Výsledky rozsáhlé americké studie prokázaly, že konzumace akrylamidu z fritovaných a smažených potravin nemá vliv na vznik rakoviny.
 
Akrylamid v potravinách riziko vzniku rakoviny nezvyšuje. To jsou výsledky dosud nejrozsáhlejší studie, které se zúčastnilo více než 100 000 amerických žen a jejímž cílem bylo prověřit vliv fritovaných a smažených potravin na zdravotní stav. S výsledky studie seznámili odbornou veřejnost vědci na zasedání American Chemical Society v Bostonu.
Vedoucí studie profesorka Lorelei Mucci z Harvard School of Public Health v Bostonu označila za nepravděpodobné, že by množství akrylamidu přijatá v potravinách, konzumovaných v obvyklém množství, mohla vyvolat rakovinu prsu. Epidemioložka se svojí studijní skupinou již před časem vyloučila možnost vzniku rakoviny konečníku, tlustého střeva, močového měchýře a ledvin vlivem konzumace potravin kontaminovaných akrylamidem. V minulosti provedené pokusy na zvířatech vedly k odlišným výsledkům, protože zvířata byla krmena 1000 až 100 000krát vyššími dávkami akrylamidu, prohlásili vědci na tiskové konferenci.
V nedávné minulosti vystupovali stále znovu a znovu samozvaní „odborníci“ – ochránci zdraví spotřebitelů – a varovali veřejnost před domnělým rizikem vzniku rakoviny. I jinak seriózně pracující televizní stanice přebíraly neprověřené informace, ačkoliv řada seriózních vědců možnost rizika vzniku rakoviny konzumací akrylamidu nepotvrdila. Výsledky studie dokonce doložily, že hladinu akrylamidu v krvi není možné ovlivnit akrylamidem přijatým v potravě.
 
Zdroj: Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 120
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář