Renata Šarjaková, 3. květen 2007
Chemie číhá v chlebu i vodách
Chemie číhá v chlebu i vodách

Ani lidé, kteří se snaží jíst zdravě, se umělým přísadám v potravinách nevyhnou. Objevují se totiž i v jídlech, kde by je nikdo nečekal a jež jsou symbolem racionální výživy.

Umělým přísadám v potravinách se nevyhnou ani ti nejopatrnější

„Když koupíte tmavý celozrnný chléb, myslíte, že děláte něco pro své zdraví. Při prověřování jeho složení jsem ale zjistila, že obsahuje spoustu přídatných látek. Některé přibarvují kůrku do tmava, další ovlivňují jeho strukturu i délku spotřeby,“ říká šéfka Pro Bio Ligy Iva Buriánková.

Zdraví podle ní příliš neprospívají ani ochucené minerální vody. „Naprosto běžně se v nich používají náhradní umělá sladidla. Což je pro tělo látka naprosto nepřirozená. Sama jsem se snažila objevit na trhu ochucenou minerální vodu bez umělých sladidel, ale byla jsem neúspěšná,“ dodává Buriánková.

Záruku, že neobsahují žádné škodlivé přídatné látky, dávají spotřebitelům především biopotraviny. V těch je povoleno používat pouze šestatřicet zcela neškodných přísad. V běžných potravinách se naproti tomu vyskytuje hodně přes tři stovky přídatných látek, z nichž některé jsou podezřelé z negativních účinků na lidské zdraví.

Zatímco u balených potravin si zákazníci mohou údaje o přísadách přečíst, u pečiva, cukrovinek a dalšího nebaleného zboží je pro ně složení velkou neznámou. „Pokud má někdo podezření, že se v potravinách mohou vyskytovat nějaké škodliviny, může podat podnět inspekci,“ řekl Ivo Klemeš, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Dalibor Dostál


Zdroj: Mojenoviny, 02.05.2007


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 115
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář