Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 7. únor 2023
Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinami
Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinami
Zdroj: EUR-Lex (eur-lex.europa.eu)
Nařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
PŘEHLED DOKUMENTU:
Nařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
CO JE CÍLEM NAŘÍZENÍ?
- Stanoví společná pravidla pro uvádění na trh materiálů určených pro styk s potravinami, včetně obalů potravin, kuchyňského a stolního nádobí a zařízení pro zpracování potravin, které přicházejí nebo mohou přijít do přímého nebo nepřímého styku s potravinami nebo přenášet své složky (látky, které mohou obsahovat) do potravin.
- Cílem nařízení je chránit lidské zdraví a zájmy spotřebitelů a zajistit, aby používané výrobky mohly být prodávány kdekoli v Evropském hospodářském prostoru – prostoru, jehož součástí jsou členské státy Evropské unie (EU), Island, Lichtenštejnsko a Norsko – a v němž existuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.
KLÍČOVÉ BODY
- Materiály určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny v souladu se správnou výrobní praxí tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla:
- ohrozit zdraví lidí,
- způsobit nepřijatelnou změnu ve složení potravin nebo
- způsobit zhoršení chuti nebo textury potravin.
- Tento právní předpis uvádí 17 skupin materiálů a předmětů, u nichž mohou být přijata zvláštní opatření.
- Tato zvláštní opatření mohou zahrnovat seznam povolených látek, které je povolené používat na úrovni EU při výrobě materiálů určených pro styk s potravinami, a omezení, jako jsou specifické limity pro migraci (přenos složek).
- Nařízení rovněž stanoví postup pro podávání žádostí o používání nové látky, pokud pro ni existuje příslušný seznam, například jde o plastové materiály určené pro styk s potravinami. Dokumentaci je třeba předložit příslušnému vnitrostátnímu orgánu, který ji potom zašle Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin.
- Materiály určené pro styk s potravinami, které již jsou ve styku s potravinami v okamžiku prodeje spotřebitelům, například kuchyňské a stolní nádobí, musí být označeno slovy „pro styk s potravinami“ nebo doplněno symbolem vína a vidličky, který je stanoven v příloze II nařízení, pokud není jasné, že zamýšleným použitím předmětu je styk s potravinami. Případně je také nutné uvést další informace, které zajistí bezpečné používání materiálu nebo předmětu určeného pro styk s potravinami.
- Musí být zavedena opatření pro sledovatelnost, aby bylo možné stáhnout vadné výrobky nebo poskytnout veřejnosti specifické informace.
- Pravidla se nevztahují na:
- starožitné materiály a předměty,
- povrchové vrstvy a povlaky, například látky pokrývající povrch sýra, zpracované masné výrobky nebo ovoce, které tvoří součást potraviny a které mohou být společně s touto potravinou konzumovány.
ODKDY SE NAŘÍZENÍ POUŽIJE?
Použije se od 3. prosince 2004, s výjimkou opatření pro sledovatelnost, která se použijí od 27. října 2006.
KONTEXT
Další informace viz
- Bezpečnost potravin – materiály určené pro styk s potravinami (Evropská komise).
HLAVNÍ DOKUMENT
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS (Úř. věst. L 338, 13.11.2004, s. 4–17).
Postupné změny nařízení (ES) č. 1935/2004 byly začleněny do základního textu. Toto konsolidované znění má pouze dokumentární hodnotu.
Hodnocení
=> průměr 126