Renata Šarjaková, 17. srpen 2020
Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin

Podle WHO je COVID-19 primárně kapénkovou infekcí, která se šíří od nakaženého k dalším osobám. I přes experiment se nepodařilo prokázat, že by se virus šířil v jídle (dokáže se ale udržet na různých druzích povrchů).

Přesto je taková nákaza vysoce nepravděpodobná a nakažení z potravin nebylo nikdy nahlášeno. K tomuto názoru se kloní také FAO, které tvrdí, že je důležité provádět kontroly a zavést nezbytné politiky pro bezpečnost potravin, přesto není možné se infikovat přímo z jídla. Je ovšem stále otázkou, z jakého primárního zvířete se virus na člověka přenesl. Virus je možné zničit klasickým dezinfekčním prostředkem nebo převařením, proto se doporučuje dodržovat hygienické rady WHO. K těmto ujištěním se přidala i nedávná německá studie se stejným výsledkem (WHO, FAO, FAO, International poultry council).

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623


Hodnocení => průměr 152
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář