Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 17. srpen 2020
Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin
Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin
Podle WHO je COVID-19 primárně kapénkovou infekcí, která se šíří od nakaženého k dalším osobám. I přes experiment se nepodařilo prokázat, že by se virus šířil v jídle (dokáže se ale udržet na různých druzích povrchů).
Přesto je taková nákaza vysoce nepravděpodobná a nakažení z potravin nebylo nikdy nahlášeno. K tomuto názoru se kloní také FAO, které tvrdí, že je důležité provádět kontroly a zavést nezbytné politiky pro bezpečnost potravin, přesto není možné se infikovat přímo z jídla. Je ovšem stále otázkou, z jakého primárního zvířete se virus na člověka přenesl. Virus je možné zničit klasickým dezinfekčním prostředkem nebo převařením, proto se doporučuje dodržovat hygienické rady WHO. K těmto ujištěním se přidala i nedávná německá studie se stejným výsledkem (WHO, FAO, FAO, International poultry council).
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623