- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin
Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).
1. RIZIKO INFEKCE Z POTRAVIN
1.1. Jaké je riziko infekce onemocněním COVID-19 z potravinářských výrobků?
1.2. Mohu jako provozovatel potravinářského podniku žádat od svých dodavatelů záruky, pokud jde o onemocnění COVID-19?
1.3. Jaké je riziko nákazy onemocněním COVID-19 z obalů potravin?
2. PRODUKCE POTRAVIN
2.1. Podniká zemědělsko-potravinářské odvětví kroky k zamezení kontaminace potravin, které produkuje nebo distribuuje, tímto virem?
2.2. Omezení volného pohybu osob může bránit kontrolám uplatňování hygienických opatření v potravinářských podnicích. Ohrožuje to bezpečnost potravin obecně?
2.3. Co se stane, když se onemocněním COVID-19 nakazí zaměstnanec potravinářského podniku?
2.4. V důsledku problémů s distribucí by mohl nastat nedostatek dezinfekčních prostředků na ruce. Jak lze tuto situaci řešit v potravinářském podniku?
2.5. Jak mohu jako provozovatel potravinářského podniku chránit své zaměstnance před nakažením?
3. POTRAVINY V OBCHODECH
3.1. Mohu se nakazit kvůli tomu, že s potravinami manipulovali lidé, kteří možná byli nakažení?
3.2. Jak mohu jako maloobchodník chránit sám sebe a své zákazníky před nákazou od jiných lidí v mém obchodě?
4. POTRAVINY DOMA
4.1. Mohu se nakazit konzumací některých potravin?
4.2. Můžeme my sami doma něco udělat pro to, abychom minimalizovali veškeré možné riziko spojené s přenosem viru způsobujícího onemocnění COVID-19 z potravin?
4.3. A co krmivo pro moje domácí zvíře? Jaké je riziko, že se moje domácí zvíře nakazí onemocněním COVID-19 z krmiva?
5. DOPORUČENÍ ČLENSKÝCH STÁTŮ
6. DALŠÍ ZDROJE INFORMACÍ
Dokument je možné dohledat v dalších jazycích.
Přílohy
COVID-19 a bezpečnost potravin: Otázky a dopovědi (DOCX, 67 KB)
COVID-19 and food safety (en) (PDF, 157 KB)