- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Označování balených potravin
Povinné informace požadované při označování balených potravin.
Povinné informace o potravině
Povinně se dle nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům na potravině označí následující základní informace.
a) název potraviny,
b) seznam složek, s výjimkou případů, které konkrétně určuje nařízení (EU) č. 1169/2011,
c) každou látku nebo pomocnou látku či látku odvozenou z látky či produktu uvedenou na seznamu uvedených na seznamu v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě,
d) množství určitých složek nebo skupin složek, v případech, které konkrétně vymezuje nařízení (EU) č. 1169/2011,
e) čisté množství potraviny,
f) datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby,
g) zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití, v případech, které konkrétně vymezuje nařízení (EU) č. 1169/2011,
h) jméno nebo obchodní název a adresu provozovatele potravinářského podniku,
i) zemi původu nebo provenience v případech, které konkrétně vymezuje čl. 26 nařízení (EU) č. 1169/2011,
j) návod k použití v případě, že potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít,
k) u nápojů s obsahem vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových,
h) výživové údaje.
Další povinné údaje mohou vyplývat z dalších příslušných evropských právních předpisů. Provozovatel potravinářského podniku usazený na území České republiky musí v tomto případě přihlížet také k požadavkům § 6 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, dále vyhlášce č. 417/2016 Sb. o některých způsobech označování potravin, a popřípadě k příslušné komoditní vyhlášce.
Způsob uvedení povinných informací o potravině
Povinné informace se uvádějí v českém jazyce. Informace o potravině musí být uvedeny přímo na obalu nebo na etiketě k ní připojené. Informace se na potravině vyznačují viditelně, snadno čitelně, neskrytě, nepřerušovaně jiným textem či vyobrazením a formou, která je spotřebiteli srozumitelná a jasná.
Údaje se uvádí velikostí písma nejméně 1,2 mm. V případě obalů nebo nádob, jejíž plocha je menší než 80 cm2, je požadovaná velikost písma nejméně 0,9 mm.
Dobrovolně poskytované informace
Dobrovolně poskytované informace nesmějí uvádět spotřebitele v omyl a být nejednoznačné či matoucí. Není možné také uvádět informace, jejichž pravdivost nelze dokázat. Pokud jsou poskytovány dobrovolně povinné informace (viz výše), pak musí způsob jejich uvedení splňovat požadavky nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
zdroj: Bezpečnost potravin »