Renata Šarjaková, 2. březen 2018
Označování nebalených potravin

Povinné informace požadované při označování nebalených potravin.

Uvedení informací u nebalených potravin upravuje zejména § 8 zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, vyhláška č. 417/2016 Sb. o některých způsobech označování potravin, nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a popřípadě další příslušné právní předpisy.

Provozovatel potravinářského podniku je povinen uvést zejména:

V těsné blízkosti potraviny (např. u cenovky)

  • název a adresa provozovatele potravinářského podniku,
  • název potraviny (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)
  • údaj o množství hlavní složky (pokud tak stanoví vyhláška)
  • údaj o třídě jakosti (pokud tak stanoví vyhláška)
  • země původu (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)

V blízkosti místa nabízení k prodeji (např. na prodejním pultu)

    dobu minimální trvanlivosti nebo použitelnosti (připouští se uvedení pouze na etiketě)
    údaj o přítomnosti alergenů (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)

Na vyžádání spotřebitele nebo viditelně jinou formou zpřístupnit

    seznam složek (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)
    množství zdůrazněné složky (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)

Údaje pocházející z nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům se uvádějí podle podmínek tohoto nařízení!


zdroj: Bezpečnost potravin »


Hodnocení => průměr 140
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář