Renata Šarjaková, 2. březen 2018
Povinné informace požadované při označování pokrmů
Označování pokrmů

Uvedení informací u pokrmů upravuje zejména § 9a  zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, vyhláška č. 417/2016 Sb. o některých způsobech označování potravin, popřípadě další příslušné právní předpisy a nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Provozovatel stravovacích služeb je povinen při uvádění nebalených pokrmů, pokrmů zabalených v místě prodeje na žádost spotřebitele a pokrmů zabalených bez přítomnosti spotřebitele do hotového balení pro bezprostřední prodej na trh způsobem podle prováděcího právního předpisu viditelně zpřístupnit snadno čitelnou informaci

  • o názvu potraviny (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011)
  • údaj o přítomnosti alergenů (dle podmínek nařízení (EU) č. 1169/2011),
  • údaj o množství pokrmu,
  • o datu použitelnosti u pokrmů stanovených prováděcím právním předpisem, pokud vhodným způsobem neinformuje spotřebitele, že tyto pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování,
  • o podmínkách uchování, popřípadě o návodu k použití, u pokrmů stanovených prováděcím právním předpisem.

 

Údaje pocházející z nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům se uvedou podle podmínek tohoto nařízení!


zdroj: Bezpečnost potravin »


Hodnocení => průměr 133
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář