Renata Šarjaková, 25. červenec 2006
Nové standardy pro klíčové kontaminanty a potravinová aditiva
Komise Codex Alimentarius přijala nové standardy pro maximálně přípustnou hodnotu klíčových kontaminantů a potravinových aditiv.
 Komise Codex Alimentarius přijala nové standardy pro maximálně přípustnou hodnotu klíčových kontaminantů a potravinových aditiv, které by měly mít rozhodující dopad na bezpečnost a jakost potravin, konzumovaných spotřebiteli. Zákonná ustanovení mezinárodních standardů rovněž pozitivně ovlivní mezinárodní trhy a rozšíří pro spotřebitele možnosti výběru. Standardy se týkají kontaminantů jako je olovo v rybách či kadmium v rýži a zahrnují praktické manuály o způsobech prevence a redukce dioxinů v potravinách a krmivech a aflatoxinů v para ořeších (brazil nuts). CAC rovněž ustavila Task Force (skupina expertů pracovních skupin, kteří pracují na specifickém úkolu. Skupina nemá rozhodovací pravomoce a jejím úkolem je připravovat konkrétní podklady a návrhy pro rozhodování pracovních skupin) se zaměřením na otázky antimikrobiální rezistence v potravinách živočišného původu. Task Force by měla vypracovat politiku a strategii k posuzování rizik s cílem zvyšování bezpečnosti potravin a snižování rizik spojených s použitím některých antimikrobiálních prostředků v živočišné výrobě, včetně akvakultur. Více informací na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality

Zdroj ionfo ÚZPI


Hodnocení => průměr 116
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář