- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kontrola podniků stravovacích služeb
Praha 24. července 2015 – Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do konce uplynulého týdne celkem 6 243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin. Výrazně vyšší podíl závad než v ostatních regionech vykazují provozovny v Praze, kde byly zjištěny závady přibližně u třetiny provedených kontrol. Novou kompetenci kontrolovat zařízení stravovacích služeb, respektive prostory, kde se v nich zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od ledna.
V hlavním městě skončilo zjištěním závady 34 % kontrol. Na pomyslném druhém místě z tohoto pohledu se umístil Pardubický kraj (21 %) a třetí Vysočina (18 %). Při jedné kontrole může být zjištěno více závad. Jejich celkový počet tak přesáhl 2 200. Sledovatelnosti se týkalo 19 % z nich, druhým nejčastějším problémem bylo označování a balení potravin (16 %). Následovalo skladování surovin a potravin (10 %), stejný podíl mělo také nedodržení spotřebních lhůt. Celková výše navržených pokut přesáhla 3 miliony Kč.
V řadě případů byly v provozovnách zjištěny zcela nevyhovující podmínky, zejména z pohledu hygieny. Ve 115 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny.
Z posledních týdnů lze namátkou jmenovat například restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou. Během kontroly provedené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj zde byly zjištěny stavebně technické závady zahrnující opadanou omítku, dveře nedoléhající k prahu či zednicky nezačištěnou zeď v kuchyni s obnaženými cihlami. Na podlaze kuchyně byl navíc myší trus. Na základě kontrolních zjištění pozastavily inspektorky ihned zpracování živočišných produktů a jejich uvádění do oběhu. Navržená pokuta se pohybuje v řádech desítek tisíc. Provozovatel restauraci ihned uzavřel, objednal deratizační firmu a zedníka. Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno.
V restauraci Oáza ve Starých Křečanech zjistili úřední veterinární lékaři 17. června neodpovídající hygienické podmínky. Podlaha i technologická zařízení byla špinavá a mastná, některá zařízení byla pokryta rostoucí plísní. Nehygienicky byly uloženy také pracovní pomůcky a nástroje. Případ byl proto předán k došetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Ten zde 23. června provedl kontrolu, během níž zjistil tak zásadní závady, že nařídil do doby jejich odstranění pozastavení činnosti restaurace.
Z jiného soudku bylo zjištění v provozovně v Campu Pod Kaštany v Morávce. Kontrola zde zjistila, že provozovatel zde jako smažený sýr prodával obalenou „náhražku“ v podobě výrobku obsahující kromě živočišného také rostlinný tuk. Provozovateli byla navržena pokuta a případ byl předán dál.
Mgr. Petr Pejchal, Tiskový mluvčí SVS
p.pejchal@svscr.cz