Renata Šarjaková, 13. červenec 2006
Likvidace salmonel na jatkách
Programy proti kontaminaci vepřového masa salmonelami se realizují na úrovni farem; další úspěšné snížení kontaminace závisí na opatřeních přijatých na jatkách.

        

Závěry mezinárodního sympozia SafePork 2005 doporučují, aby odborníci v řetězci výroby vepřového masa obrátili, v zájmu omezení kontaminace masa salmonelami, svou pozornost na jatka. V zemích, kde jsou relativně nové kontrolní programy a velké rozšíření salmonel v chovech prasat se  však má pokračovat v realizaci  plánů na úrovni farem.

Rozsáhlá studie provedená v Kanadě dokázala, že zásahy prováděné na farmách za účelem snížení počtu sérologicky pozitivních prasat a získávání méně kontaminovaných jatečných těl, mají svoje opodstatnění. Při srovnání jatečných těl získaných z kontaminovaných chovu a jatečných těl z ne kontaminovaných chovů, byla u  jatečných těl z chovů s více než 20 % prasat pozitivních na salmonelu, 5 x větší pravděpodobnost kontaminace.

Na 6. sympóziu SafePork 2005 bylo uvedeno, že dříve se věnovala pozornost salmonelám, které kontaminovaly jatečná prasata hlavně v období před porážkou  tedy v úseku od výroby krmiv až po chov na farmách. Sympozium realizované v Kalifornii USA na konci minulého roku  se zabývalo kontaminací od příchodu  zvířat  na jatka nebo přesunu jatečných těl do zpracovatelského podniku.

Závěry ze sympozia  SafePork 2005 uvádějí několik příkladů z odvětví výroby prasat, kdy byla pozornost věnovaná kontaminaci na jatkách. Např. specialisti z  Alberty v Kanadě popisují monitorování kontaminace salmonelami a uvádějí, že doba, kterou stráví prasata na jatkách před porážkou je významnější rizikový faktor pro kontaminaci jatečných těl, než  zamoření  prasat salmonelami při příchodu na jatka.

Hlavní příčinou zesílení infekce u prasat jsou silně kontaminované kotce pro ustájení prasat  na jatkách. Na sympoziu se např. diskutovalo o možnosti zrušit ustájení prasat na jatkách  v kontaminovaných kotcích a o ponechání prasat v transportních zařízeních  až do porážky. Odborníci z Kanady uvedli, že jednotlivé várky prasat po příjezdu na jatka nemíchali a kotce před ustájením prasat umývali a desinfikovali a dále, ž i zde může dojít k přenosu bakterií v důsledku nedostatečného vyschnutí  kotců  před dalším osazením zvířaty, kazů v betonové podlaze nebo při přehánění prasat  do oblasti omračování. V Albertě se zabývali vlivem  utírání jatečných těl před vyvržením  a v chladírně na jejich kontaminaci salmonelami.

Dánští odborníci uvádějí, že od zavedení programu na likvidaci salmonel v roce 1995 se snížil počet případů salmonelóz u lidí, vyvolaných konzumací kontaminovaného vepřového masa. Od roku 1993 se snížilo rozšíření salmonel o 7 %; od roku 2001 zůstává koncentrace salmonel na stejné úrovni – okolo 1,4 %. Dánové uvádějí, že neexistuje jednoduché opatření aplikovatelné do prvovýroby, které by  redukovalo rozšíření salmonel na úroveň maximálně 1,2 %, což je celostátní cílová hodnota pro rok 2006. Další opatření cílená do oblasti chovu jatečných prasat nebudou již ve srovnání s opatřeními cílenými na jatka nákladově účinná.

Zdá se, že mimořádná hygiena na jatkách a aplikace dekontaminačních postupů jsou v Dánsku nejslibnějšími prostředky pro dosažení národní cílové hodnoty(1,2 %) v kontaminaci salmonelami.

Pig Intern., 36, 2006, č. 3, s. 28-30      Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 084
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář