Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
EAFS (European Association for Food Safety) neboli “the SAFE consortium”, je evropská síť středisek excelence působících v oblasti bezpečnosti potravin. Složení konsorcia SAFE je uvedeno v tabulce.
 
Organizace
Název organizace
www-adresa
KVL
The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko
 
VTT
Technical Research Centre of Finland
INRA
French National Institute for Agricultural Research
 
CFRI
Central Food Research Institute, Maďarsko
 
TEAGASC
Irish Agriculture Food Development Authority
 
ISPA
Institute of Sciences of Food Production, Itálie
IRTA
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries, Španělsko
 
Agroscope
Federal Office for Agriculture, Švýcarsko
TNO
Food and Nutrition Research, Nizozemí
Wageningen UR
Wageningen University and Research Centre, Nizozemí
 
MRC
Marmara Research Center, Turecko
IFR
Institute of Food Research, V. Británie
 
Uvedené konsorcium vzniklo za podpory Evropské komise, jako projekt 5. rámcového programu V&V v EU, v klíčové akci 1 “Food and Nutrition and Health”.
SAFE konsorcium organizovalo sérii seminářů pod názvem “FOSARE” zaměřených na vědecké poznatky v oblasti bezpečnosti potravin. K dispozici jsou sborníky z následujících seminářů:
1. Nově se objevující patogeny, včetně hodnocení rizik a managementu rizika
2. Potravinová alergie a intolerance, včetně nových metod pro predikci alergenity
3. Nové technologie balení: nové materiály, “aktivní” a “inteligentní” obaly; bezpečnost a účinnost
4. Potraviny nového typu – technologie konzervace: např. ultra vysoký tlak, vysokointenzivní světlo, pulzní elektrické pole, ozařování, technologie plazmy; posuzování bezpečnosti; legislativa a přijatelnost pro spotřebitele
5. Kontaminanty a zemědělské praktiky: mykotoxiny; chemické kontaminanty; mikroorganismy
6. Recyklace vedlejších produktů z potravinářského průmyslu: včetně recyklace odpadních produktů v živočišných krmivech a důsledky pro všeobecné zdraví; bezpečnost recyklovaných materiálů u potravinářských obalů
 
Konsorcium SAFE organizovalo první mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin na téma “Výživa a bezpečnost potravin: vyhodnocování rizik a prospěchu”. Kongres se uskutečnil v Budapešti ve dnech 11.–14. června 2006. Vedle společné části probíhal kongres v několika paralelních sekcích zaměřených na:
* funkční potraviny (probiotika),
* přírodní a chemické kontaminanty (EU projekt CASCADE),
* fytoestrogeny,
* výroba potravin,
* potraviny nového typu a GMO (koexistence, vysledovatelnost),
* trans- a konjugované mastné kyseliny,
* záležitosti spotřebitelů,
* mezinárodní spolupráce v oblasti bezpečnost potravin (ILSI, SafeFoodERA, ETP Potraviny pro život).  

Hodnocení => průměr 104
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář