Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
EAFS: Evropská asociace pro bezpečnost potravin
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
Složení a aktivity konsorcia pro bezpečnost potravin, přístup ke sborníkům ze seminářů.
EAFS (European Association for Food Safety) neboli “the SAFE consortium”, je evropská síť středisek excelence působících v oblasti bezpečnosti potravin. Složení konsorcia SAFE je uvedeno v tabulce.
Organizace |
Název organizace |
www-adresa |
KVL |
The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko |
|
VTT |
Technical Research Centre of Finland |
|
INRA |
French National Institute for Agricultural Research |
|
CFRI |
Central Food Research Institute, Maďarsko |
|
TEAGASC |
Irish Agriculture Food Development Authority |
|
ISPA |
Institute of Sciences of Food Production, Itálie |
|
IRTA |
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries, Španělsko |
|
Agroscope |
Federal Office for Agriculture, Švýcarsko |
|
TNO |
Food and Nutrition Research, Nizozemí |
|
Wageningen UR |
Wageningen University and Research Centre, Nizozemí |
|
MRC |
Marmara Research Center, Turecko |
|
IFR |
Institute of Food Research, V. Británie |
Uvedené konsorcium vzniklo za podpory Evropské komise, jako projekt 5. rámcového programu V&V v EU, v klíčové akci 1 “Food and Nutrition and Health”.
SAFE konsorcium organizovalo sérii seminářů pod názvem “FOSARE” zaměřených na vědecké poznatky v oblasti bezpečnosti potravin. K dispozici jsou sborníky z následujících seminářů:
1. Nově se objevující patogeny, včetně hodnocení rizik a managementu rizika
2. Potravinová alergie a intolerance, včetně nových metod pro predikci alergenity
3. Nové technologie balení: nové materiály, “aktivní” a “inteligentní” obaly; bezpečnost a účinnost
4. Potraviny nového typu – technologie konzervace: např. ultra vysoký tlak, vysokointenzivní světlo, pulzní elektrické pole, ozařování, technologie plazmy; posuzování bezpečnosti; legislativa a přijatelnost pro spotřebitele
5. Kontaminanty a zemědělské praktiky: mykotoxiny; chemické kontaminanty; mikroorganismy
6. Recyklace vedlejších produktů z potravinářského průmyslu: včetně recyklace odpadních produktů v živočišných krmivech a důsledky pro všeobecné zdraví; bezpečnost recyklovaných materiálů u potravinářských obalů
Konsorcium SAFE organizovalo první mezinárodní kongres o bezpečnosti potravin na téma “Výživa a bezpečnost potravin: vyhodnocování rizik a prospěchu”. Kongres se uskutečnil v Budapešti ve dnech 11.–14. června 2006. Vedle společné části probíhal kongres v několika paralelních sekcích zaměřených na:
* funkční potraviny (probiotika),
* přírodní a chemické kontaminanty (EU projekt CASCADE),
* fytoestrogeny,
* výroba potravin,
* potraviny nového typu a GMO (koexistence, vysledovatelnost),
* trans- a konjugované mastné kyseliny,
* záležitosti spotřebitelů,
* mezinárodní spolupráce v oblasti bezpečnost potravin (ILSI, SafeFoodERA, ETP Potraviny pro život).