Renata Šarjaková, 18. březen 2014
Ministerstvo zdravotnictví vydává ke Světovému dni ledvin výživová doporučení
13. březen je již tradičně Světovým dnem ledvin. Dialyzační střediska v tento den nabízí vyšetření ledvin zdarma a zdravotní pojišťovny upozorňují na efektivitu transplantace ledvin jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska dalšího plnohodnotného života pacienta.

 

Ministerstvo zdravotnictví při této příležitosti vydává výživová doporučení, kterými by se měli pacienti při onemocněních ledvin řídit. Upozorňujeme také na preventivní pravidla, zejména co se pitného režimu týká.

Pitný režim
Dostatek tekutin zajišťuje látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin čili vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Naopak nedostatek vody v organismu (tzv. dehydratace) způsobuje problémy akutní i chronické povahy. Člověk denně v průměru vyloučí asi 2,5 litru vody. Organismus však musí mít vyrovnanou vodní bilanci a tak, aby tyto ztráty uhradil, musí vodu přijímat. Asi třetina litru „nové“ vody se denně vytvoří v těle metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) musíme do těla dodat přímo ve formě tekutin. Ke stálému pití pro osoby bez rozlišení věku a zdravotního stavu jsou nejvhodnější čisté vody – pitné z vodovodu (studny) nebo balené kojenecké, pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého. K vhodným nápojům patří též vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje nebo nápoje z praženého obilí. K nápojům, kterým bychom se měli vyhýbat nebo je konzumovat jen velmi výjimečně, patří především různé „soft drinky:“ limonády, kolové nápoje, ochucené minerální vody, energetické nápoje, nektary apod. Důvodem je cukr, který jen zvyšuje pocit žízně.

Dodržováním pitného režimu lze předejít jednomu z nejrozšířenějších ledvinových onemocnění - ledvinovým kamenům.

Výživová doporučení při nedostatečnosti ledvin
Ledviny jsou hlavním orgánem pro vylučování draslíku z těla. U výrazně snížené funkce ledvin může proto dojít ke zvýšení hladiny draslíku v krvi. Tento stav je velmi nebezpečný pro srdeční rytmus. Mohou vzniknout některé nebezpečné poruchy srdečního rytmu a v krajním případě i srdeční zástava. Draslík je obsažen hlavně v avokádu, banánech, luštěninách, semenech, čokoládě, kakau, sušeném ovoci, fondánovém cukroví, instantní kávě, sušeném mléce. Omezení by mělo být i v příjmu celozrnných a žitných výrobků. Draslík je obsažen i v ovoci a zelenině. Při tepelném zpracování ve vodě (vařením) se obsah draslíku snižuje, proto je doporučována tepelná úprava těchto potravin. Vývary ze zeleniny nepoužíváme. Takto zpracované ovoce a zeleninu mohou i nemocní, kteří mají dodržovat dietu se sníženým draslíkem. Při přísném omezení draslíku potravinu před vařením nakrájíme  na malé kousky, vložíme do vody (na 100 g potraviny 1 litr vody), necháme nejméně 1 hodinu vyluhovat. Vodu slijeme, potravinu zalijeme novou vodou a vaříme. Vývar nepoužíváme.

Pečlivou skladbou stravy je možné oddálit zhoršování funkce ledvin. Nemocní by měli udržet svoji ideální hmotnost a jejich jídelníček musí obsahovat dostatečné množství energie. Denní doporučený příjem energie je 35 kcal/kg hmotnosti. Nejméně polovina kalorií by měla být tvořena ze sacharidových potravin (celozrnné chleby, celozrnné pečivo, nízkobílkovinné těstoviny, rýže natural). Bílkoviny jsou omezovány podle závažnosti postižení ledvin.  Ke snížení zátěže ledvin jsou doporučovány přesně odměřené porce ryb, masa, vajec, mléka a mléčných výrobků, které stačí pokrýt nároky organismu na přísun bílkovin. Pokud  je omezení bílkovin přísnější, volíme potraviny živočišného původu (kvalitní druhy mas, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce), které obsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Omezíme příjem rostlinných bílkovin (pečivo, chléb, těstoviny, rýže, brambory, luštěniny, sója, mouka). Jako přílohu zvolíme nízkobílkovinné pečivo, nízko- bílkovinný chléb, nízkobílkovinné těstoviny. I u tohoto onemocnění lze vytvořit správnou dietu pro nemocné s alternativními způsoby výživy (vegetariáni apod.).

Vzorový jídelníček
Snídaně: čaj, pečivo, 2x máslo, džem
Oběd: polévka zelná, džuveč s masem, divoká rýže
Svačina: ovocný salát (jablko, meloun, jahody)
Večeře: chléb, rybí pomazánka, kapie

Doporučení pro nemocné s kameny, které jsou tvořeny ze solí kyseliny močové - urátů.
Omezení příjmu potravin, které obsahují puriny - červená řepa, špenát, rebarbora, pažitka, chřest, dužnina citrusových plodů, arašídy, kakao, celer, angrešt, ostružiny, borůvky, červený rybíz, tmavý čaj, pivo ležák, čokoláda, obilné klíčky, luštěniny, houby, alkohol, ořechy, masové vývary, masox a jemu podobné přísady do polévek, mladá masa (drůbež, telecí), libové hovězí, některé druhy ryb (sardinky, sardele, kapr, mořský jazyk, dary moře), uzená masa, uzeniny, vnitřnosti (ledvinky, játra, srdce, brzlík). Dále není vhodné pití piva, černého čaje, kávy, červeného vína.

Vhodné potraviny – brambory, rýže, těstoviny, vejce, ovesné vločky, corn flakes, chléb, pečivo, brokolice, květák, houby, cibule, fazole, okurky, ředkvičky, salát, zelí, banány, ananas, avokádo,  grapefruit,  broskve,  meloun,  nektarinky,  třešně, mléčné výrobky, smetana, podmáslí, mandle, kokos, kaštany. Vhodné je pití ovocných a bylinných čajů a ovocných šťáv, džusů (ananasový, grapefruitový, třešňový, pomerančový, broskvový), moštů, mléka, pitné vody a alkalických minerálních vod.

Vzorový jídelníček
Snídaně: zakysaná smetana s broskvemi a corn flakes
Oběd: polévka zeleninová s rýží, koprová omáčka, vařené vejce, brambory
Svačina: loupáček, nektarinka
Večeře: zeleninový salát s těstovinou (brokolice, salátové okurky, ředkvičky), pečivo

Doporučení pro nemocné s fosfátovými kameny
Snížit příjem živočišných bílkovin - mléko, mléčné výrobky, vaječný žloutek, luštěniny, maso, ořechy, semena, celozrnné výrobky a potraviny obsahující velké množství vitaminu D (tučné ryby, rybí tuk, rybí játra, tuňák, losos, olejovky), rostlinné tuky obohacené vitaminem D, snídaňové obilniny. Vhodné potraviny – zelenina, ovoce, chléb, pečivo, rýže, těstoviny, brambory. Není vhodné pití zásaditých minerálních vod, které mohou zvyšovat zásaditou reakci moči. Vhodné tekutiny jsou ovocné a bylinné čaje (z bezinkového květu a proskurníku), zelený čaj a přírodní šťávy z citrusových plodů, pitná voda.

Vzorový jídelníček
Snídaně: zelený čaj s cukrem, chléb, máslo, med
Oběd polévka rajská s těstovinou, smažený květák, brambory, máslo, okurkový salát
Svačina: džus, pečivo, máslo
Večeře: zeleninové lečo s uzeninou, chléb

Doporučení pro nemocné s oxalátovými kameny (ze solí kyseliny šťavelové)
Snížit konzumaci potravin bohatých na oxalát, který je obsažen zejména v potravinách rostlinného původu - rebarbora, červená řepa, špenát, jahody, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, švestky, angrešt, luštěniny (fazole), citrusové a nezralé ovoce, silný černý čaj, přírodní kyselá vína, čokoláda, kakao. Potravin obsahujících vápník se není třeba obávat, ale nevhodné jsou výživové doplňky obsahující vápník. Vhodné potraviny -   bílý chléb a pečivo, tmavý chléb, rýže, těstoviny, maso, bílá masa, vejce, mléko, mléčné výrobky. Vhodnou tekutinou je pitná voda, zelený čaj, bylinné čaje, mléko, mléčné nápoje.

Vzorový jídelníček
Snídaně: bílý jogurt, koblihy
Oběd: polévka hovězí s drožďovými knedlíčky, kuře na paprice, knedlík
Svačina: smetánek, pečivo
Večeře: vaječná omeleta se sýrem, brambory, máslo, hlávkový salát


Zdroj:  Ministerstvo zdravotnictví


zdroj: Bezpečnost potravin »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 075
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář