- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Tisková zpráva SZIF
Stanovisko SZIF k výroku pana Romana
Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu
institutu
14.02.2014 - V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který
obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že
Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového
oleje.
Citujeme: „Jak je možné, že v Hořických trubičkách, Regionální potravina, je k dispozici palmový
tuk.“
Jediné Hořické trubičky, které mají značku Regionální potravina, jsou od pana Milana Hovorky z
Hořic. Tyto trubičky jsou bez tukové náplně, se složením: pšeničná mouka, cukr, sušené mléko,
sušený vaječný žloutek, máslo, čokoláda na vaření (její složení je uvedeno viditelně na etiketě), včelí
med, vanilínový cukr.
Pan M. Hovorka vyrábí trubičky výhradně ručně, pouze s rodinnými členy u sebe doma, dokonce
každou trubičku ručně stáčí. Receptura, kterou používá, je již po několik generací neměnná a dědí se
pouze v rámci rodiny. K výrobě používá výhradně suroviny z daného kraje, dokonce mouka, ze které
peče, je také oceněná značkou Regionální potravina (Předměřická mouka, RP 2013). Co se výroku k
palmovému tuku týká, na výrobu trubiček používá pan Hovorka pouze živočišné tuky (máslo 82 %
tuku – původ Královéhradecký kraj). Činí tak i přesto, že je jejich cena o něco vyšší, než kdyby máslo
nahradil, ale dává přednost tradici před velkými obraty a ziskem. Trubičky prodává přímo z domova.
S ohledem na to, že v reportáži došlo k nepravdivému vyjádření pana Vaňka, se Státní zemědělský
intervenční fond jako administrátor značky Regionální potravina domnívá, že toto prohlášení může
mít negativní dopad na držitele ocenění pana Hovorku a stejně tak poškodit značku Regionální
potravina především z pohledu veřejnosti.
Z tohoto důvodu SZIF pana R. Vaňka kontaktoval s upozorněním, že svým tvrzením mohl pana
Hovorku, který vyrábí trubičky pouze s ingrediencemi uvedenými na etiketě, i značku Regionální
potravina poškodit. Pan Vaněk vyjádřil omluvu, neměl v úmyslu „poškodit“ výrobce Hořických
trubiček ani značku Regionální potravina. Svým vyjádřením chtěl pouze apelovat na to, aby výrobky
nezískávaly ocenění neoprávněně. S politováním došlo k záměně s jiným výrobkem a jinou značkou.
Více informací ke značce Regionální potravina včetně zmíněného výrobku - k dispozici na
www.regionalnipotravina.cz
.Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF