František Mariánek, 17. únor 2014
Tisková zpráva SZIF
 

Stanovisko SZIF k výroku pana Romana

Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu

institutu

14.02.2014 - V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který

obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že

Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového

oleje.

Citujeme: „Jak je možné, že v Hořických trubičkách, Regionální potravina, je k dispozici palmový

tuk.“

Jediné Hořické trubičky, které mají značku Regionální potravina, jsou od pana Milana Hovorky z

Hořic. Tyto trubičky jsou bez tukové náplně, se složením: pšeničná mouka, cukr, sušené mléko,

sušený vaječný žloutek, máslo, čokoláda na vaření (její složení je uvedeno viditelně na etiketě), včelí

med, vanilínový cukr.

Pan M. Hovorka vyrábí trubičky výhradně ručně, pouze s rodinnými členy u sebe doma, dokonce

každou trubičku ručně stáčí. Receptura, kterou používá, je již po několik generací neměnná a dědí se

pouze v rámci rodiny. K výrobě používá výhradně suroviny z daného kraje, dokonce mouka, ze které

peče, je také oceněná značkou Regionální potravina (Předměřická mouka, RP 2013). Co se výroku k

palmovému tuku týká, na výrobu trubiček používá pan Hovorka pouze živočišné tuky (máslo 82 %

tuku – původ Královéhradecký kraj). Činí tak i přesto, že je jejich cena o něco vyšší, než kdyby máslo

nahradil, ale dává přednost tradici před velkými obraty a ziskem. Trubičky prodává přímo z domova.

S ohledem na to, že v reportáži došlo k nepravdivému vyjádření pana Vaňka, se Státní zemědělský

intervenční fond jako administrátor značky Regionální potravina domnívá, že toto prohlášení může

mít negativní dopad na držitele ocenění pana Hovorku a stejně tak poškodit značku Regionální

potravina především z pohledu veřejnosti.

Z tohoto důvodu SZIF pana R. Vaňka kontaktoval s upozorněním, že svým tvrzením mohl pana

Hovorku, který vyrábí trubičky pouze s ingrediencemi uvedenými na etiketě, i značku Regionální

potravina poškodit. Pan Vaněk vyjádřil omluvu, neměl v úmyslu „poškodit“ výrobce Hořických

trubiček ani značku Regionální potravina. Svým vyjádřením chtěl pouze apelovat na to, aby výrobky

nezískávaly ocenění neoprávněně. S politováním došlo k záměně s jiným výrobkem a jinou značkou.

Více informací ke značce Regionální potravina včetně zmíněného výrobku - k dispozici na

www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 076
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář