Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Varování před kyanidem z jader meruněk
Výbor pro toxicitu chemických látek v potravinách ve Velké Británii považuje za bezpečný příjem 2 hořkých jader meruněk denně.

Výbor pro toxicitu chemických látek v potravinách (COT) ve Velké Británii věnoval pozornost kyanidu v hořkých jádrech meruněk. Za bezpečný označil příjem 1 až dvou jader denně (obsah kyanidu v 1 jádře je ca 0,5 mg). V prodejnách Julian Graves však byla prodávána jádra hořkých  meruněk s varováním, aby spotřebitelé nekonzumovali více než 10 jader denně (tj. pětinásobek doporučení COT). Tyto výrobky byly proto staženy s trhu. Úřad pro potraviny (FSA) se zaměřil na tento problém i u dalších prodejců.

Problematika kyanidů má být diskutována na jednání Komise 21. 4. 2006.

V r. 2004 byl podle vyjádření úřadu EFSA k dispozici nedostatek údajů pro stanovení tolerovatelného denního příjmu kyanidu, ale bylo rozhodnuto, že 3 až 8 μg/kg tělesné hmotnosti neznamená problém. Znamenalo to rozdíl proti dřívějšímu rozhodnutí Rady, podle kterého se neurologické potíže projeví teprve po dávce 0,19 až 0,37 mg/kg tělesné hmotnosti a letální je dávka 0,5 až 3,5 mg/kg za den. Je znám případ ženy, která padla do kómatu po konzumaci 30 jader. Kyanid se vyskytuje v množství až 50 mg/kg v nugátu a marcipánu zatímco konzervované ovoce obsahuje 5 mg/kg.

 

EU Food Law, 2006, č. 252, s.6            Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 073
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář