Renata Šarjaková, 16. leden 2014
Evropský parlament důraznější proti potravinovým podvodům

Poslanci Evropského parlamentu požadují povinné zveřejňování původu masa, přísnější kontroly výrobců potravin a mnohem tvrdší tresty za podvody v potravinářství.

 

Poslanci Evropského parlamentu požadují povinné zveřejňování původu masa, a to i u hotových jídel, přísnější kontroly výrobců potravin a mnohem tvrdší tresty za podvody v potravinářství. V dnes schválené zprávě také vyzývají Evropskou komisi k vytvoření nového systému včasného varování členských zemí před těmito podvody. Současný evropský systém v minulosti Česko kritizovalo. Parlament ve Štrasburku tak reagoval na loňský celoevropský skandál s nepřiznaným koňským masem v pokrmech, které jejich výrobci vydávali za hovězí.

„Jsou nutné přísnější tresty a při opakovaných podvodech musí být odňata těmto podnikům licence,“ požaduje zpravodajka zprávy Esther de Langeová z lidovecké frakce (EPP). Dokument pokládá za nedostatečný návrh Evropské komise, aby sankce za porušení předpisů dosahovala přinejmenším výše profitu nepoctivého výrobce. Navrhuje, aby tresty za potravinářské podvody byly mnohem více odstrašující a odpovídaly minimálně dvojnásobku odhadovaného obohacení nepoctivců.


Někteří europoslanci by přitom šli ještě dál. „Sankce by měly být ztrojnásobeny, možná i zečtyřnásobeny,“ soudí irský poslanec Seán Kelly z EPP, v jehož zemi skandál s nepřiznaným koňským masem propukl. Jedna z irských firem dodávala koninu vydávanou za hovězí i do Česka. Podle Gillese Pargneauxe z frakce sociálních demokratů a socialistů (S&D) byly v roce 2012 odhaleny podvody s potravinami za 49 miliard eur (1,3 bilionu Kč) a od té doby se tato suma zvýšila o 60 procent.

Hrozba tvrdšího postihu má podle europoslanců jít ruku v ruce s přísnějšími kontrolami v potravinářství. „Potřebujeme úplně nový přístup. Kontroly musí být méně předvídatelné. Je třeba méně administrativních kontrol a více kontrol na místě a také více přeshraniční spolupráce,“ zdůraznila de Langeová.

Zefektivnění kooperace mezi jednotlivými členskými zeměmi při potírání podvodů v potravinářství má napomoci také nový systém včasného varování. „Těch 28 národních kontrolních systémů musí být daleko lépe zkoordinováno a vzájemně uzpůsobeno, abychom pokryli celou Evropu,“ poznamenala nizozemská europoslankyně. Stávající varovný systém Češi v minulosti kritizovali kvůli rychlosti informování o výskytu potenciálně nebezpečných potravin, například při skandálu s odhalením dioxinu v německých vejcích a drůbežím a vepřovém mase před třemi roky.
(Autor článku: Oldřich Přibík)

Zdroj:  www.zemedelec.cz


zdroj: Bezpečnost potravin »


Hodnocení => průměr 098
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář