František Mariánek, 12. listopad 2013
I české maso je „prémiové“
To, co je v našich chovech považováno za standard, se v některých případech nabízí na našem trhu jako něco výjimečného. Například časopis Ekonom uvádí, že se zde nabízí „prémiové“ hovězí maso, které pochází z chovů, kde se skotu nepodávají ani antibiotika, ani hormony.

 

V článku „Češi se motají v nákupní spirále. Nakupují levně, jedí blafy“ se přímo uvádí, že…. „Samozřejmě také v Česku je již možné sehnat velmi kvalitní suroviny, ale jejich cena je často velice vysoká. V poslední době se u nás začalo prodávat například prémiové maso Qvalivo, které se připravuje podle špičkové švýcarské technologie. Skot vůbec nedostává antibiotika či hormony.“

Proč se to zdůrazňuje? Podávat preventivně antibiotika, neřkuli hormonální preparáty, to přece zapovídá jak legislativa EU, tak samozřejmě i česká, a Státní veterinární správa se v rámci monitoringu o tom přesvědčuje.

Na našem trhu se tedy dá zakoupit jedině maso, které neobsahuje nepovolená množství reziduí cizorodých látek, například těžkých kovů, PCB či výše zmíněných antibiotik a hormonů.

Antibiotika lze používat jedině z léčebných důvodů, na předpis a pod kontrolou veterinárního lékaře, avšak před porážkou v tzv. ochranné lhůtě se nesmějí podávat. A hormonální preparáty se podávat nesmějí vůbec.

Zdroj: SVS ČR, www.svscr.cz


Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář