František Mariánek, 17. prosinec 2012
Ministr zemědělství
Kontrola lihovin je pro nás stále prioritou

17.12.2012 – Již tři měsíce od konce zákazu prodeje lihovin jsou v ČR uváděny do oběhu pouze lihoviny, které musí být bezpečné a zdravotně nezávadné a současně musí mít doklad o původu zboží, tzv. rodokmen. Děje se tak v souladu s požadavky nařízení vlády a také mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Navíc byly v tomto předvánočním období na pokyn ministra zemědělství Petra Bendla zintenzivněny kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Ministerstvo zemědělství v rámci své působnosti brání šíření lihovin s nebezpečným obsahem metanolu a podniká konkrétní kroky k zajištění bezpečnosti obyvatel. „Kontrola lihovin je vzhledem k neustupující závažnosti situace pro nás stále prioritou a SZPI úzce spolupracuje s Generálním ředitelstvím cel ČR, hygienickou službou a dalšími orgány státní správy. Počet kontrol alkoholu se od vypuknutí aféry zvýšil oproti běžnému stavu několikasetnásobně. Nyní se inspektoři intenzivněji zaměřují například na vánoční trhy a adventní slavnosti,“ řekl ministr Bendl.

Rodokmen musí být doložen a k dispozici u všech lihovin o obsahu etanolu nejméně 20 % objemových, a to bez ohledu na velikost spotřebitelského balení. Pokud SZPI zjistí podezřelou lihovinu, ihned odebere vzorek, místo zapečetí a uloží opatření neuvádět danou šarži nápoje do oběhu. K dnešnímu dni udělali pracovníci SZPI 34 830 kontrol (viz příloha).  

„Rodokmen garantuje zdravotní nezávadnost alkoholu, který se prodává v českých obchodech nebo podává v restauracích a dalších zařízeních. Potvrzuje totiž původ suroviny, ze které jsou lihoviny vyrobeny. Právě proto, aby byl původ alkoholu vysledovatelný a transparentní, Ministerstvo zemědělství vznik rodokmenů iniciovalo,“ uvedl Petr Bendl.

Ministerstvo zemědělství důrazně varuje všechny obyvatele před nákupem a konzumací lihovin s nejasným původem. Doporučuje také dbát zvýšené obezřetnosti i při nákupu lihovin opatřených etiketou a kolkem. „Není ale důvod se vyhýbat lihovinám na trhu, z valné většiny jsou v pořádku, protože jejich výrobci řádně plní své povinnosti. Mnohem větším rizikem jsou láhve se závadným obsahem, které mohou mít lidé doma už celé měsíce,“ dodal ministr Bendl.

Aktuální seznam nejakostních, falšovaných a nebezpečných lihovin lze nalézt na internetových stránkách http://www.potravinynapranyri.cz


Příloha k TZ - kontroly k 16. 12. 2012 

Informace o výsledku kontrol alkoholu provedených SZPI ke dni 16. 12. 2012
 

Celkový počet provedených kontrol
Celkem odebráno vzorků
34 830
1025

 
Výsledky analýz:

Vyhovující vzorky
Nevyhovující vzorky
883
50

 
50 vzorků nevyhovujících, z toho celkem:
34 vzorků nevyhovělo požadavku na metanol,
30 na 2-propanol,
6 na bitrex
1 na terciální butanol
 
U řady vzorků bylo zjištěno porušení více parametrů najednou (např. metanol a bitrex).
 
Zjištění přítomnosti denaturačních činidel (bitrex, 2-propanol, terciální butanol) znamená důkaz použití resp. zneužití denaturovaného lihu pro výrobu lihovin. Tyto látky se přirozeně v lihu zemědělského původu nevyskytují a jsou do lihu přidávány pro účely zdenaturování. Denaturovaný líh se používá pro technické účely a jeho přítomnost v lihovinách může být zdrojem vážných zdravotních komplikací.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář