- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Problémů s potravinami nepřibývá
To znamená, že by měl dávat pozor, zda nenabízejí „prošlé“ potraviny, tj. zda již za sebou nemají dobu minimální trvanlivosti, a také, zda jsou dodržovány výrobcem doporučené teploty skladování. Tak totiž může být zásadně narušena zdravotní nezávadnost výrobku.
V uplynulém týdnu tak inspektoři Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj zjistili v prodejně
v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí 6 kg Davelské šunkové tlačenky a klobáskového kabanosu týden
po datu použitelnosti, v Novém Městě u Karviné stejný případ u 21 kg pařížského salámu, drůbeží tlačenky
a královského žebírka.
Prodejci také musejí doložit původ nabízeného zboží. V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři 21 kg drůbežích výrobků „neznámého původu“. V Jihomoravském kraji na nákupním trhu v Hodoníně zjistili
74 kg pařených sýrů, opět bez dokladu původu, a ve Zlínském kraji v Chropyni totéž u 9 kg masných výrobků (uzené koleno, Valašská klobása, pološunková klobása a grilovací klobása).
Aby zásilky mohly být veterinárně posouzeny, je příjemce povinen, podle nařízení vlády, nahlásit takovouto zásilku místně příslušné krajské veterinární správě minimálně 24 hodin předem. Ve Zlínském kraji tak neučinil příjemce v Hulíně u 1 395 kg kuřat z Polska.
A teplota, i to je problém, se kterým se naši veterinární inspektoři při kontrolách setkávají. Ve Zlínském kraji zjistili, že na městském tržišti prodejce nabízel 8 kg tvarohu a 6 litrů mléka v petlahvích při teplotě nad 24 °C. Podobně tomu bylo v Jihomoravském kraji, v Modřicích, kde prodejce nabízel smyslově změněné (zápach) kuřecí maso při teplotě o 5 °C vyšší, než je povoleno (5 balení).
Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a výrobky, které byly po době minimální trvanlivosti, popřípadě byly narušené, byly vyřazeny z oběhu a bylo nařízeno jejich neškodné odstranění
(tj. likvidace v asanačním podniku).
Zdroj: SVS ČR, www.svscr.cz