Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Zoonózy, jejich faktory a antimikrobiální resistence
První souhrnná zpráva EFSA o monitorování zoonóz (trendů a zdrojů) v EU-25 a v Norsku v roce 2004.

První souhrnná zpráva o trendech a zdrojích zoonóz, zoonotických faktorech a antimikrobiální rezistenci v EU v roce 2004 byla publikována v prosinci 2005.

Zoonózy, míněno infekční onemocnění přenositelné ze zvířat na člověka, ovlivnily v roce 2004 380 tisíc obyvatel EU. Humánní forma onemocnění se často získává prostřednictvím kontaminovaných potravin. Podle zprávy byly dvěma nejčastěji uváděnými hzoonotickými onemocněními u lidí infekce způsobené Salmonella a Campylobacter. Uvedené bakterie se rovněž nacházely společně v potravinách i u zvířat.

Zpráva obsahuje informace o 11 zoonózách:

Salmonella

Campylobacter

Listeria

– Verotoxigenní Escherichia coli (VTEC)

– tuberkulóza způsobená Mycobacterium bovis

– brucelóza

Yersinia

Trichinella

Echinococcus

Toxoplasma

– vzteklina (rabies)

 

a dále informace o antimikrobiální rezistenci u zoonotických faktorů i výskyt onemocnění z potravin.

K vypracování souhrnné zprávy za EU byly použity zprávy z jednotlivých zemí EU-25 a z Norska

 

Hlavní zpráva (viz příloha 1 a příloha 2) obsahuje souhrn, analýzu výsledků a monitorovací aktivity v členských státech. EFSA na svých internetových stránkách nebo na CD-ROM poskytuje souhrn všech údajů zaslaných 25 členskými státy a Norskem týkajících se lidí, potravin, zvířat a krmiv (Zpráva – úroveň 3: tabulky). Tyto údaje jsou kategorizovány podle typu potraviny, zvířete nebo krmiva. Přehledy jsou vytvářeny podle řady dalších hledisek (např. počtu testovaných vzorků, počtu pozitivních vzorků). V příloze 3 je uvedena zpráva, kterou jako podklad pro vypracování souhrnné zprávy za EU zaslala Česká republika.


Příloha 1: Zpráva EFSA – část 1 [pdf ; 3103023 bytů]
Příloha 2:
Zpráva EFSA – část 2 [pdf ; 3140569 bytů]
Příloha 3:
Monitorování zoonóz v České republice [pdf ; 534217 bytů]                                                            Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 093
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář