agronavigator.cz , 8. listopad 2011
Pivo určené celiakům
Žatecký pivova vyrábí pivo CELIA s obsahem lepku max. 0,5 mg/100 ml, určené speciálně celiakům.
Poslat článek emailemVytisknout článek

Vzhledem k velmi rozšířené celiakii a zároveň i k oblibě piva se stalo jedním ze současných trendů i bezlepkové pivo. Při jeho výrobě je obvyklý slad z ječmene či pšenice nahrazován sladem z bezlepkových obilovin jako je pohanka, proso, kukuřice aj., nebo jsou vyvíjeny zvláštní technologie na snižování obsahu lepku. Složkou lepku, která způsobuje celiakům problém, je prolamin (v případě ječmene se nazývá hordein, v případě pšenice gliadin. Pivo sice obsahuje pouze asi 0,3 % bílkovin nebo polypeptidů, ale vzhledem k tomu, že jejich hlavním zdrojem je obilný slad, byl v různých pivech zjištěn obsah lepku 3 – 42 mg/l (nejvyšší v pivech z pšeničného sladu). Uvádí se, že u osob s celiakií je maximální tolerovatelný denní příjem lepku 10 mg, ale jsou známy případy, že již 1 mg lepku se projevuje sníženou využitelností stravy. Tolerovatelný příjem by tak mohl být překročen při konzumaci sklenice obvyklého piva. (Pro označování výrobků jsou legislativou stanovena tolerantnější pravidla: potravinu lze označit za „přirozeně bezlepkovou“ při obsahu lepku max. 20 mg/kg, pokud neobsahuje lepkovou obilnou složku; za „bezlepkovou“ při obsahu max. 100 mg/kg).

Na světovém trhu je již k dispozici řada výrobků, v nichž je obsah lepku cíleně snížen. V ČR vyrobil první pivo určené speciálně celiakům Žatecký pivovar (v r. 2010). Jedná se o světlý ležák CELIA vyrobený patentovaným postupem (užitný vzor č. 200 79) vyvinutým ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Obsah lepku je pod 0,5 /100 ml. Ječný slad je částečně nahrazen pohankou a speciálními druhy prosa a kromě toho je obsah lepku snižován zvláštním technologickým postupem. Pivo Celia vykazuje senzorické vlastnosti obvyklého českého piva (stupňovitost 11 % a obsah alkoholu 4,5 % vol) a získalo cenu F. O. Poupěte za mimořádný společenský přínos k rozvoji českého pivovarnictví udělovanou Českým svazem pivovarů a sladoven.

Článek : 115094 ; Vydáno : 8.11. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková

Zpracováno s použitím těchto zdrojů:

Žatecký pivovar

Obsah lepku v pivu (2007)

Pivo bez lepku (2007)

Bezlepkové světlé pivo pro celiaky (2006)

Vyhláška 54/2004 Sb. v platném znění

Wikipedia


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář