František Mariánek, 16. červen 2011
Nebezpečná bakterie Escherichia coli byla nalezena v klíčcích z biofarmy v severním Německu

Podle německých vědců byla bakterie E. coli nalezena v balení luštěninových klíčků z biofarmy nedaleko Bonnu v Severním Porýní Vestfálsku, v Bienenbüttelu. Balíček měla rodina, jejíž členové onemocněli. Dřívější testy infekci na farmě nepotvrdily.

13.6.2011

 Experti zjistili, že se z balení nakazili čtyři členové rodiny, z toho tři prokazatelně po konzumaci výhonků. Bakterie, jejíž přítomnost testy prokázaly, se řadí k agresivnímu a nebezpečnému serotypu 0104.

Podle ministra pro ochranu spotřebitelů Johanese Remmela objev potvrzuje, že varování před konzumací klíčků platí a že je stále pravděpodobnější, že luštěninové klíčky jsou zdrojem nákazy E. coli. Ústav Roberta Kocha rovněž podezíral už před zveřejněním testů luštěninové výhonky a sdělil, že u lidí, kteří je jedli, byla až devětkrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou krvácivý průjem, než u těch, kteří je nepozřeli.

Všechny stopy nebezpečné nákazy zatím vedou do biofarmy v Dolním Sasku, která leží asi 70 kilometrů od Hamburku. 80 lidí, kteří se  nakazili po celé  SRN, snědlo klíčky právě z této farmy. Podle vědců se infekce na tuto biofarmu mohla dostat v semenech, nebo tam byla zanesena některým ze zaměstnanců.

Ředitel spolkového Úřadu pro hodnocení rizik (BfR) Andreas Hensel na tiskové konferenci řekl, že varování úřadů před klíčky a výhonky zůstává v platnosti a že především syrové klíčky by lidé neměli konzumovat. Německo zároveň zrušilo varování před konzumací okurek, rajčat a salátů.

Zdroj: MZe ČR

Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář