Experti zjistili, že se z balení nakazili čtyři členové rodiny, z toho tři prokazatelně po konzumaci výhonků. Bakterie, jejíž přítomnost testy prokázaly, se řadí k agresivnímu a nebezpečnému serotypu 0104.
Podle ministra pro ochranu spotřebitelů Johanese Remmela objev potvrzuje, že varování před konzumací klíčků platí a že je stále pravděpodobnější, že luštěninové klíčky jsou zdrojem nákazy E. coli. Ústav Roberta Kocha rovněž podezíral už před zveřejněním testů luštěninové výhonky a sdělil, že u lidí, kteří je jedli, byla až devětkrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou krvácivý průjem, než u těch, kteří je nepozřeli.
Všechny stopy nebezpečné nákazy zatím vedou do biofarmy v Dolním Sasku, která leží asi 70 kilometrů od Hamburku. 80 lidí, kteří se nakazili po celé SRN, snědlo klíčky právě z této farmy. Podle vědců se infekce na tuto biofarmu mohla dostat v semenech, nebo tam byla zanesena některým ze zaměstnanců.
Ředitel spolkového Úřadu pro hodnocení rizik (BfR) Andreas Hensel na tiskové konferenci řekl, že varování úřadů před klíčky a výhonky zůstává v platnosti a že především syrové klíčky by lidé neměli konzumovat. Německo zároveň zrušilo varování před konzumací okurek, rajčat a salátů.