František Mariánek, 13. červen 2011
Německo doufá, že střevní epidemie ustupuje

Berlín – Německé ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno, že nejhorší fázi epidemie střevního onemocnění už má země za sebou.

Autor:
ČTK

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Autor: DENÍK/Martin Divíšek

Smrtící bakterie enterohemoragické E. coli (EHEC) napadla skoro 3100 lidí a vyžádala si už 33 obětí. Ohnisko nákazy se zřejmě v pátek expertům podařilo nalézt, i když pátrání po prvotním zdroji nadále pokračuje.

„Vlna postupně opadá,“ komentoval dnes pro list Bild am Sonntag epidemiologickou situaci německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. „Máme naději, že to nejhorší už je za námi,“ řekl a dodal, že nové propuknutí nákazy je „velmi nepravděpodobné“. K případům úmrtí ale podle něj ještě může dojít.

Na hlavním hamburském trhu Wandsbek se dnes nakupující zelenině nevyhýbali. Varování před saláty, rajčaty a okurkami německé úřady v pátek odvolaly a poptávka se vrátila k normálu. Právě Hamburk a jeho okolí byly epidemií nejvíce postiženy.

Výjimkou jsou luštěninové klíčky, které zdravotníci identifikovali jako zdroj střevní nákazy. Nebezpečné bakterie byly zjištěny na balíčku s výhonky, který vzal zpět z popelnice otec rodiny v Königswinteru poblíž Bonnu poté, co jeho žena a dcera onemocněly.

Shodný původce

Mluvčí spolkového ministerstva zemědělství Holger Eichele řekl, že původce EHEC, jenž se našel na těchto klíčcích z farmy v Bienenbüttelu, je přesně shodný se střevní bakterií, která už zabila více než 30 lidí. Spolkový ústav pro hodnocení rizik (BfR) potvrdil, že jde o bakterii E. coli O104:H4.

„Tento laboratorní výsledek je dalším důležitým kamínkem do řetězce důkazů, že je třeba považovat syrové klíčky za zásadní zdroj infekce EHEC z posledních týdnů,“ řekl Eichele.

„Lidé se vrátili a normálně nakupují,“ řekl v Hamburku agentuře AP farmář Wolfgang Sannmann, který na trhu prodává zeleninu a ovoce. „Zákazníci si mohou dopřát, na co mají chuť.“ Někteří jsou ale stále opatrní. „Nejdřív to byly okurky, teď zas klíčky, bůhví, co to bude příště,“ řekla zákaznice Jessica Hemblenová.

Zdroj stále neznámý

Hygienici ale stále nevědí, jaký byl prvotní zdroj nákazy. Mohla jím být infikovaná semena, zkažená voda nebo trus zvěře. Otevřené otázky zůstávají, což na klidu pěstitelům nepřidává.

„Chápu nespokojenost farmářů, kteří sedí na zásobách okurek a rajčat,“ řekl německým novinářům ministr Bahr. „Ochrana veřejného zdraví je ale prioritou. I kdybychom díky varování zachránili jediný život, stálo za to.“

Agentura DPA upozornila, že dohledávání zdroje infekce i po nálezu na klíčcích pokračuje. Stále není jasné, jakou cestou se bakterie dostala z dolnosaské farmy k infikovaným v Königswinteru v Severním Porýní-Vestfálsku, ani to, jak se dostala do farmy, která má vysoké hygienické standardy.

DPA dnes informovala, že nebezpečný kmen bakterie byl zaznamenán u dvou pracovnic farmy. Příznaky onemocnění se však u nich zatím neprojevily. Už dříve se bakterie našla u jedné jejich kolegyně.



Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář