Dosavadních výsledky testů zeleninových výhonků ze 6. června však ještě neposkytly odpovědi na to, zda jsou původcem nebezpečné střevní bakterie E.coli klíčky luštěnin z německé farmy. Vědcům ještě potrvá, než si budou jisti, prohlásil ministr zemědělství Dolního Saska. Ze čtyřiceti vzorků se totiž 23 ukázalo být negativní na přítomnost smrtící bakterie. Další vzorky jsou stále testovány.
Definitivní výsledky testů ještě nejsou známy, přesto jsou prý dosavadní nepřímé důkazy tak přesvědčivé, že ministr zemědělství Dolního Saska Gert Lindemann obyvatele vyzval, aby se výhonkům vyhnuli. Podezření opadá na osmnáct směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších, některé podezřelé výhonky prý pocházejí ze zahraničí, úřady ale nesdělily, ze kterých zemí. Podle mluvčího dolnosaského ministra zemědělství Gerta Hahneho bylo vydáno varování, aby se lidé vyhnuli fazolovým výhonkům, které se často používají v míchaných salátech.
Výhonky z Dolního Saska používala mimo jiné také restaurace v Lübecku, kde se pravděpodobně nakazilo 17 osob. Na restauraci proto padlo podezření, že byla zdrojem celé nákazy. Podle BBC ale testy v restauraci nic nenašly. Podle hlavního hygienika Michaela Víta není v Česku důvod k obavám. Pokud by se kontaminované klíčky do Česka dovezly, nákaza by podle něj už propukla.
Počet obětí nákazy stoupl v Německu na jednadvacet, řada dalších pacientů je v ohrožení života. Podle agentury DPA to v neděli při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha. Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1526 případů nákazy, u 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom, jenž může vést k selhání ledvin. Podle evropských zdravotnických činitelů se však šíření nákazy zpomaluje.