František Mariánek, 9. březen 2011
Asociace konzumace alkoholu u vybraných kardiovaskulárních onemocnění
Moderovaná konzumace alkoholu je podle britských vědců spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
(ugo) – Systematické review publikované v britském odborném časopise British Medical Journal (Ronksley et al, BMJ 2011;342:d671) dokládá, že konzumace jednoho až dvou alkoholických drinků denně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, koronárních onemocnění a také mortalitu způsobenou tímto druhem nemocí. Riziko vzniku srdečního infarktu sice mírná konzumace alkoholu nesnížila, ale ani ho nezvýšila. Celková mortalita u konzumentů alkoholu byla nižší v porovnání s abstinenty.
 
Jeden drink v tomto případě obsahoval 12,5 g alkoholu, což odpovídá konzumaci 0,3 l piva, 150 ml vína nebo 4 cl vysokoprocentního alkoholu. Obecně platí zásada, že ženy by měly konzumovat jeden a muži až dva drinky denně.
Ve druhé metaanalýze (statistická analýza většího počtu srovnatelných studií a odborných sdělení) (Brien et al, BMJ 2011;342:d636) se ukázalo, že mírná konzumace alkoholu je spojena s vyšší hladinou HDL a adiponektinu stejně jako s nižšími hodnotami fibrinogenu. To znamená, že u rizikových faktorů srdečních a cévních onemocní došlo při mírné konzumaci alkoholu ke zlepšení. To by mohlo napomoci při vysvětlení pozorovaného nižšího rizika morbidity a mortality.
 
Wirksamer als Obst und Gemüse: Alkoholkonsum schützt vor Herz-Gefäß-Leiden


Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 108848 ; Vydáno : 7.3. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová

Zdroj: www.agronavigator.cz

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 086
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář