- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Tisková konference AK ČR
Mimořádná tisková konference AK ČR 6.1.2011 k výskytu dioxinů v potravinách v SRN
Co jsou to dioxiny:
· Dioxiny patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
· již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
Možný dopad kontaminovaného krmiva v SRN:
Pokud by kontaminovaný tuk byl použit jenom do krmných směsí pro prasata:
· 2.700 tun tuku = 40.000 tun vepřového masa
Co z toho plyne pro nás:
Otázka
– lze skutečně zaručit, že se k nám z celkem cca 200.000 tun dovezeného vepřového masa za rok 2010 ze zahraničí (většina ze SRN) nedostalo žádné maso kontaminované dioxiny?
Výzva
– kupujte české maso, nic neriskujete, chráníte své zdraví!
Žádost
– žádáme stát o totální kontroly veškerého masa a vajec dováženého z Německa do ČR, nebo přímo o uzavření hranic a dovozů a to po dobu do vyšetření celé této události s prioritou ochrany tuzemského trhu!
– zároveň vybízíme k návratu politiky potravinové soběstačnosti!
Odborné údaje k dioxinům
Dioxiny - charakteristika skupiny příbuzných látek
· souhrnné označení skupiny pro více než 200 chemických látek podobné struktury, které se objevily jako vedlejší produkty při výrobě, využití a likvidaci jiných, běžných látek. Jde například o spalování uhlí, zpracování kovů, spalovny odpadu, pálení mořeného dřeva, bělení papíru chlórem, nátěry, spalování plastů, podlahových krytin, pálení komunálního odpadu, apod.
· zjednodušeně řečeno dioxiny vznikají lidskou činností především při spalování odpadu obsahující sloučeniny s chlórem, či jako vedlejší produkty v chemické výrobě, kde se používá chlór;
· v masivnější míře se v prostřední objevují v návaznosti na rozvoj průmyslové činnosti člověka spojené se zpracováním a využitím chlóru, a to ve druhé polovině 20. století;
· patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
· již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
· díky své chemické stabilitě, nerozpustnosti ve vodě a schopnosti kumulace v organismech (tělesný tuk) setrvávají po desetiletí v životním prostředí a dokáží být distribuovány i tisíce kilometrů od původního zdroje;
· do lidského organismu se dostávají kontaminací potravního řetězce především a převážně potravinami živočišného původu;
· v současné době jsou přijata přísná pravidla pro ochranu prostředí (zákazy výroby a použití definovaných látek). Likvidace probíhá při řízeném spalování za velmi vysokých teplot;
· v pohledu ochrany životního prostředí je nejlepší obranou prevence ve výrobě, využití, likvidaci a pečlivého monitoringu těchto látek.
Zpracovala AK ČR Praha ke dni 6. lednu 2011
Mimořádná tisková konference AK ČR 6.1.2011 k výskytu dioxinů v potravinách v SRN
Co jsou to dioxiny:
· Dioxiny patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
· již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
Možný dopad kontaminovaného krmiva v SRN:
Pokud by kontaminovaný tuk byl použit jenom do krmných směsí pro prasata:
· 2.700 tun tuku = 40.000 tun vepřového masa
Co z toho plyne pro nás:
Otázka
– lze skutečně zaručit, že se k nám z celkem cca 200.000 tun dovezeného vepřového masa za rok 2010 ze zahraničí (většina ze SRN) nedostalo žádné maso kontaminované dioxiny?
Výzva
– kupujte české maso, nic neriskujete, chráníte své zdraví!
Žádost
– žádáme stát o totální kontroly veškerého masa a vajec dováženého z Německa do ČR, nebo přímo o uzavření hranic a dovozů a to po dobu do vyšetření celé této události s prioritou ochrany tuzemského trhu!
– zároveň vybízíme k návratu politiky potravinové soběstačnosti!
Odborné údaje k dioxinům
Dioxiny - charakteristika skupiny příbuzných látek
· souhrnné označení skupiny pro více než 200 chemických látek podobné struktury, které se objevily jako vedlejší produkty při výrobě, využití a likvidaci jiných, běžných látek. Jde například o spalování uhlí, zpracování kovů, spalovny odpadu, pálení mořeného dřeva, bělení papíru chlórem, nátěry, spalování plastů, podlahových krytin, pálení komunálního odpadu, apod.
· zjednodušeně řečeno dioxiny vznikají lidskou činností především při spalování odpadu obsahující sloučeniny s chlórem, či jako vedlejší produkty v chemické výrobě, kde se používá chlór;
· v masivnější míře se v prostřední objevují v návaznosti na rozvoj průmyslové činnosti člověka spojené se zpracováním a využitím chlóru, a to ve druhé polovině 20. století;
· patří mezi nejvíce jedovaté látky na Zemi, z tohoto titulu jsou vysoce nebezpečné a toxické i ve stopových množství, přijatelné limity jsou stanoveny v pikogramech na kg živé hmotnosti (pikogram = trilióntina gramu!);
· již minimální koncentrace způsobují hormonální poruchy, poruchy v reprodukci živočichů a člověka, poškození imunitního systému, jsou to látky karcinogenního charakteru. Působí negativně na lidský plod, přispívají ke vzniku vývojových vad, jsou přenášeny v mateřském mléce a způsobují poškození centrálního nervového systému;
· díky své chemické stabilitě, nerozpustnosti ve vodě a schopnosti kumulace v organismech (tělesný tuk) setrvávají po desetiletí v životním prostředí a dokáží být distribuovány i tisíce kilometrů od původního zdroje;
· do lidského organismu se dostávají kontaminací potravního řetězce především a převážně potravinami živočišného původu;
· v současné době jsou přijata přísná pravidla pro ochranu prostředí (zákazy výroby a použití definovaných látek). Likvidace probíhá při řízeném spalování za velmi vysokých teplot;
· v pohledu ochrany životního prostředí je nejlepší obranou prevence ve výrobě, využití, likvidaci a pečlivého monitoringu těchto látek.