František Mariánek, 4. leden 2011
Dusitany mohou zastavit rakovinu
Vědecký přínos výzkumu michiganské a texaské univerzity.
Poslat článek emailem Vytisknout článek
Podle nové studie dvou amerických vysokých škol, The University of Texas a Michigan State University, mohou dusitany v malých dávkách inhibovat růst rakovinných buněk během ranných stádií vývoje rakoviny tlustého střeva. Kolorektální rakovina je ve Spojených státech amerických v čele rakovinných onemocnění a některé studie vnukly myšlenku, že konzumace potravin, v nichž se vyskytují dusitany, zvyšuje riziko výskytu onemocnění rakovinou tlustého střeva. Až dosud byla konzumace zeleniny spojována se se snížením rizika vzniku rakoviny, nehledě na množství v ní obsažených endogenních nitrátů. Proto bylo zkoumáno toto protichůdné paradigma, z kterého nelze vyvodit zdali dusitany podporují nebo blokují fenotypy (souhrn vnějších znaků) spojené s postupem rakoviny ve tlustém střevě. Bylo sledováno bujení buněk různých stádií rakoviny ošetřených různými koncentracemi dusitanů po 24 nebo 48 hodinách.
Vědci uzavřeli provedený výzkum shrnutím, že ze získaných dat lze usoudit, že dusitany mohou v nízkých dávkách v ranném stádiu potlačit růst rakovinných buněk, ale naopak mohou napomáhat rozvoji rakovinných buněk při vyšším dávkování ve čtvrtém stádiu rakoviny.
 
Fleischwirtschaft International, 2010, 25, č. 6, s. 6 ISSN 0179-2415
Nitrite can inhibit cancer
Objednávka kopie článku

 Článek : 106964 ;  Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Zdroj:www.agronavigator.cz

Hodnocení => průměr 075
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář