- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 10.12. 2010.
Každý živočich má svůj život nějak omezený, leč ne každý sejde násilnou smrtí, jako je tomu u hospodářských zvířat. Zde však nelze používat lidských měřítek, či lidského uvažování. Hospodářská zvířata, a tedy i kapr, jsou chována pro užitek, a to trvalejší nebo okamžitý. Trvalejším užitkem je například produkce mléka, vajec, medu, okamžitým pak třeba maso na talíř strávníkův.
Možnost pochutnat si na mase je „vykoupena“ smrtí zvířete, a její způsob určovaly v historii nejprve náboženské předpisy, posléze pak světské zákony, jako je například zákon na ochranu zvířat proti týrání nebo vyhláška č. 289/2007. Podle těchto zákonných úprav se smí zvířata chovat, porážet a i prodávat.
Pohovoříme-li například o vánočních kaprech a o jejich sezónním prodeji, tak tyto podmínky řeší podrobně § 6 – 8 vyhlášky 289/2007. Například k prodeji živých ryb je třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo určené k sezónnímu prodeji živých ryb musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.
To znamená, že takové prodejní místo musí být umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s rybami, vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou a dostatečně velkými káděmi na uchovávání živých ryb.
Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).
Z uvedeného je vidět, že zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a že je dobré její život i bezživotí svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování….
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.