Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 9. leden 2011
Sója, červené víno a oregáno udrží maso déle čerstvé
Sója, červené víno a oregáno udrží maso déle čerstvé
Nakládání hovězího masa do marinád obsahujících červené víno, sojovou omáčku a oregáno mělo příznivý vliv na dobu jeho skladovatelnosti.
Bonn (aid) – Marinované maso nejenom chutná lépe, ale zůstává i delší dobu čerstvé, jak doložili před nedávnem řečtí vědci.
Vědci testovali mikrobiální kontaminaci, žluklost a konzistenci hovězího masa, které bylo přes noc naloženo ve čtyřech různých marinádách. Základem jedné bylo suché červené víno, u dalších to byla běžně dostupná sojová omáčka. Jako kontrola sloužil sterilní roztok soli.
Na pevnost masa neměla žádná ze zkoumaných marinád žádný vliv. Mikrobiální kontaminace u kontrolního vzorku v průběhu noci stoupla přibližně 8x a dále rostla exponenciálně. U ostatních kusů hovězího masa naopak během marinování mikrobiální kontaminace poklesla a zůstala až po dobu 10 dní při skladování v chladu konstantní. To se týkalo především baktérií rodu Pseudomonas, které se hlavní měrou podílejí za přístupu vzduchu na kažení masa. Ale také baktérie mléčného kvašení, které se vyskytují v mase nejčastěji pokud je vystavené působení vzduchu, se v naloženém mase nemnožily.
Pokud byla do marinády přidána přísada s antimikrobním účinkem (kyselina mléčná u sóji a éterické oleje z oregána v marinádě z červeného vína), šel počet zárodků během retenční doby dokonce ještě více dolů. Marinované kusy masa kromě toho obsahovaly na konci studie výrazně méně žluklých částic v porovnání s kontrolním vzorkem. Marináda ze suchého červeného vína byla o něco účinnější než marináda ze sojové omáčky.
Výsledky tohoto výzkumu před nedávnem zveřejněné online v časopise Food Microbiology by mohly být zajímavé pro výrobce balených mas, kterým nabízí tato metoda jako efektivní, přírodní a finančně příznivý způsob uchování masa některé výhody.
Mariniert hält besser: Soja, Rotwein und Oregano hält Fleisch länger triech
http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Verbraucher/Mariniert-haelt-besser-Soja-Rotwein-und-Oregano-haelt-Fleisch-laenger-frisch_article1290928322.html
Článek : 106502 ; Vydáno : 8.12. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Zdroj:www.agronavigator.cz
Článek : 106502 ; Vydáno : 8.12. 2010 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Zdroj:www.agronavigator.cz
Hodnocení
=> průměr 085