- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Syrové mléko – chutně a bezpečně
Nákup syrového mléka z mlékomatu: Leták Ministerstva zemědělství seznámí spotřebitele s důležitými fakty a podmínkami zacházení s touto potravinou.
Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, je také významným zdrojem energie. Rovněž poskytuje nezbytné minerálie (vápník, fosfor, draslík, hořčík i mikroprvky jód, selen, zinek), navíc v dobře vstřebatelné a využitelné formě.
Mléko v automatech pochází ze zdravých chovů, které jsou pod veterinárním dozorem. Díky této kontrole je zajištěna bezpečnost mléka, pokud se týká možnosti přenosu onemocnění, jako jsou tuberkulóza, brucelóza a jiné. I přes tuto kontrolu je možné, že se v mléce mohou vyskytnout původci vyvolávající některá onemocnění, např. kampylobakteriózu, listeriózu, salmonelózu, yersiniózu neboalimentární intoxikace.
Původci těchto onemocnění se běžně vyskytují v prostředí a je proto potřeba počítat s jejich možným výskytem i v mléce. Z tohoto důvodu je nutné mléko z mlékomatů před jeho konzumem tepelně ošetřit. To ostatně požadují i české právní předpisy.
Podrobnější informace najdete na letáku Syrové mléko – chutně a bezpečně.
Přílohy
leták - syrové mléko.pdf (PDF, 1 MB)
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz