Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
EFSA schválil antimikrobiální opracování čerstvé drůbeže
EFSA schválil antimikrobiální opracování čerstvé drůbeže
Podle nejnovějšího vyjádření EFSA nepředstavuje opracování drůbežích kusů roztoky oxidu chloričitého, acidifikovaného chloritanu sodného, fosforečnanu trisodného nebo peroxikyselin za stanovených podmínek použití pro lidské zdraví žádné riziko.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o aktualizování názoru Vědeckého výboru pro veterinární opatření vztahující se k veřejnému zdraví (SCVPH) ze dne 14. dubna 2003, týkajícího se toxikologických rizik pro zdraví obyvatel pocházejících z možných reakčních produktů (kupř. semikarbazidu) oxidu chloričitého, acidifikovaného chloritanu sodného, fosforečnanu trisodného a peroxikyselin používaných k opracování drůbežích kusů. V novém vyjádření, publikovaném Poradním výborem pro potravinářská aditiva, ochucující a aromatizující látky, pomocné technologické prostředky a materiály přicházející do kontaktu s potravinami při EFSA (AFC) se konstatuje, že opracování drůbežích kusů roztoky oxidu chloričitého, acidifikovaného chloritanu sodného, fosforečnanu trisodného nebo peroxikyselin za stanovených podmínek použití nepředstavuje pro lidské zdraví žádné riziko. Tyto čtyři roztoky jsou používány u drůbeže pro snižování hladiny patogenů jako je Salmonella a Campylobacter. K publikovaným závěrům dospěl AFC na základě šetření možnosti tvorby reakčních produktů v případě aplikace těchto antimikrobiálních látek na drůbeží kusy, posuzování tradiční spotřeby drůbežích výrobků u dospělé evropské populace a působení reziduí vzniklých po opracování drůbeže. Bylo ovšem zdůrazněno, že sprejování, na rozdíl od namáčení nebo ponořování kusů drůbeže do antimikrobiálního roztoku snižuje expozici všech reziduí a vedlejších produktů, které by se mohly vyskytnout. Mimoto AFC upozorňuje, že použití antimikrobiálních prostředků v žádném případě nenahrazuje nezbytnost dodržování správné hygienické praxe. Více informací na adrese
Hodnocení
=> průměr 091