František Mariánek, 20. červenec 2010
Integrovaný systém produkce zeleniny (IPZ)
Zeleninu z IPZ spotřebitelé poznají podle loga, kterým je označena.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 102426 ; Vydáno : 5.7. 2010 ; Autor : Ing. Alexandra Kvasničková ; Zdroj : INFORMAČNÍ CENTRUM BEZPEČNOSTI POTRAVIN
Zelinářská unie Čech a Moravy o.s. (ZUČM) vydala Pravidla pro integronavý systém produkce zeleniny (viz příloha). Uvedená pravidla zahrnují definici a charakteristiku IPZ:
 
* IPZ je produkce zeleniny vysoké kvality, která dává přednost ekologicky přijatelným metodám a minimalizuje vstupy agrochemikálií s nežádoucími vedlejšími účinky. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin, prosazuje snížení rizika přehnojování půdy, racionálnější využívání živin.
* Základem IPZ je systém integrované ochrany vůči škodlivým organismům. Strategie řízení
ochrany rostlin vychází z nejnovějších poznatků vědy a musí zahrnovat jak preventivní opatření, tak i opatření přímé selektivní a cílené ochrany podle obecných zásad.
 
Pravidla pro IPZ jsou přísnější než u konvenčních zemědělců, ale ne tak přísná jako pro farmáře, kteří praktikují ekologický způsob hospodaření. V obchodech zákazníci zeleninu rozeznají podle zeleno-oranžového loga s popisem "Kontrolovaná zelenina z integrované produkce".
 
Použití loga IPZ by mělo napomoci ke zvýšení odbytu zeleniny pěstované v tuzemsku, viz příspěvek, který uveřejnil dne 30.6.2010 zpravodajský server iDNES.cz pod názvem Čeští pěstitelé jdou proti dovozu zeleninou s razítkem.
 
 
Zdroj: ZUCM.cz, iDNES.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář