Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 7. květen 2010
Výzkum dokládá protirakovinné vlastnosti brukvovitých plodin
Výzkum dokládá protirakovinné vlastnosti brukvovitých plodin
Článek : 100837 ; Vydáno : 5.5. 2010 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková
Studie uskutečněné v britském výzkumném ústavu Institute of Food Research a vědci po celém světě ukazují, že brukvovité plodiny mají vlastnosti "superpotravin".
Studie uskutečněné ve výzkumném ústavu Institute of Food Research v Norwich a vědci po celém světě pomáhají prokázat, že brukvovité plodiny mají vlastnosti „superpotravin“.
Profesor Richard Mithen, který hovořil v lednu ve Velké Británii na konferenci Brassica Growers Conference, sdělil, že již existují platné důkazy, že konzumování více než jedné porce brukvovitých plodin týdně může pomáhat bojovat proti rakovině prostaty. Výsledky ukazují 45%ní snížení vývoje lokalizovaných oblastí.
Dodal, že tento výzkum také ukazuje, že brukvovité plodiny mohou pomáhat bojovat proti rakovině plic. Organismus rozkládá potraviny na glukosinoláty, velmi účinné chemické látky. Vědci se domnívají, že tyto látky jsou do velké míry odpovědné za zdravotní výhody brukvovitých plodin. Jestliže se tyto látky zavedou do poškozených buněk prostaty, selektivně likvidují buňky, které by se mohly měnit na rakovinné nádory.
Projekt ústavu zkoumá zvyšování obsahu glukosinolátů šlechtěním s využitím markerů. Výzkumníci začali jsme s křížením plané rostliny s liniemi brokolice. Ukázalo se, že chuť těchto hybridů byla lepší, než očekávali. Co také očekávali bylo to, že obsah síry se nezvýšil. Byl stejný, ale síra byla redistribuována, což, jak doufají, zvýší zdravotní účinky a zlepší chuť.
Horticulture Week, 2010, 5 February, s. 25
Hodnocení
=> průměr 099