- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Informall: databáze potravinových alergenů
Evropská komise financuje prostřednictvím 5. rámcového programu výzkumný projekt pod názvem “Informall – komunikace o potravinových alergiích: informace pro spotřebitele, regulační orgány a průmysl”. Cílem uvedeného projektu je poskytovat spolehlivé informace různým skupinám – běžným spotřebitelům, agro-potravinářskému průmyslu (primárním producentům, zpracovatelům a obchodníkům), spotřebitelům–alergikům, zdravotníkůma regulátorovým orgánům, které se zabývají hodnocením bezpečnosti potravin nového typu z hlediska jejich možného vlivu na alergie.
Řešení projektu probíhá v šesti pracovních týmech, koordinátorem projektu je Institute of Food Research (IFR; Velká Británie). Na projektu spolupracuje celkem 41 organizací ze 17 zemí.
V rámci projektu se vytváří databáze INFORMALL, která má poskytovat důvěryhodné informace o alergenních potravinářských materiálech rostlinného i živočišného původu. V první fázi projektu byly zpřístupněny online informace o potravinách rostlinného původu. V prosinci 2005 byla spuštěna verze 2 této databáze, která zahrnuje i potraviny živočišného původu. Více informací o databázi Informall je k dispozici na stránkách IFR.
V době spuštění Informall (leden 2005) databáze obsahovala informace o 62 potravinách rostlinného původu a 124 alergenech. V prosinci 2005 přibyly informace o 10 potravinách živočišného původu. Na konci roku 2005 tak databáze obsahovala informace o 72 potravinách a 149 alergenech. Pro jednotlivé potraviny v databázi jsou vedle řady dalších údajů o uvedeny výsledky z klinických studií a dále biochemické údaje o alergenech obsažených v příslušné potravině.
Přístup do databáze Informall.
www.informall.eu.com/ Zdroj info ÚZPI