Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 29. leden 2009
Nařízení 41/2009/ES o složení a označování bezlepkových potravin
Nařízení 41/2009/ES o složení a označování bezlepkových potravin
Bylo vydáno nařízení s podrobnými požadavky na výrobky vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které začne platit v celém Společenství od r. 2012.
Článek : 87777 ; Vydáno : 29.1. 2009 - Dnes ; Autor : Ing. Irena Suková
Dosud jsou pravidla pro bezlepkové potraviny v ES řešena národními předpisy vydanými na základě směrnice 89/398/ES o potravinách pro zvláštní výživu (v ČR vyhláška 54/2004 Sb.). Podle citované české vyhlášky lze potraviny označit jako „přirozeně bezlepkové“ jsou-li vyrobeny z „bezlepkových“ obilovin a obsah lepku je max. 20 mg/kg. Jako „bezlepkové lze označit i potraviny s obsahem ostatních obilovin, pokud je obsah lepku max. 100 mg/kg.
Rozdíly ve vnitrostátních právních předpisech mohou bránit volnému pohybu dotčených výrobků a nemusí spotřebitelům zaručovat stejně vysokou úroveň ochrany. Proto v zájmu přehlednosti a ve snaze zabránit matení spotřebitelů bylo vydáno nové nařízení 41/2009/ES, kterým jsou stanoveny podmínky platné v celém Společenství (použije se od 1. ledna 2012).
Zvláštní ustanovení se týká ovsa vzhledem k tomu, že reakce na oves není stejná u všech osob s nesnášenlivostí lepku. Je řešen i problém kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem.
Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku ve vymezeném rozsahu. Proto je důležité řádné označení a příslušná informační kampaň. Nové nařízení zohledňuje i normu Codex Alimentarius z r. 1979 revidovanou v červenci 2008.
Nové nařízení nezahrnuje zvláštní pravidla platná pro bezlepkovou počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.
Podle nového nařízení, je-li potravina určena pro osoby s nesnášenlivostí lepku, nesmí obsahovat více lepku než 100 mg/kg – může být uvedeno „velmi nízký obsah lepku“. Výraz „bez lepku“ lze uvést pouze tehdy, pokud obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, činí nejvýše 20 mg/kg.
Rozdíly ve vnitrostátních právních předpisech mohou bránit volnému pohybu dotčených výrobků a nemusí spotřebitelům zaručovat stejně vysokou úroveň ochrany. Proto v zájmu přehlednosti a ve snaze zabránit matení spotřebitelů bylo vydáno nové nařízení 41/2009/ES, kterým jsou stanoveny podmínky platné v celém Společenství (použije se od 1. ledna 2012).
Zvláštní ustanovení se týká ovsa vzhledem k tomu, že reakce na oves není stejná u všech osob s nesnášenlivostí lepku. Je řešen i problém kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem.
Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku ve vymezeném rozsahu. Proto je důležité řádné označení a příslušná informační kampaň. Nové nařízení zohledňuje i normu Codex Alimentarius z r. 1979 revidovanou v červenci 2008.
Nové nařízení nezahrnuje zvláštní pravidla platná pro bezlepkovou počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.
Podle nového nařízení, je-li potravina určena pro osoby s nesnášenlivostí lepku, nesmí obsahovat více lepku než 100 mg/kg – může být uvedeno „velmi nízký obsah lepku“. Výraz „bez lepku“ lze uvést pouze tehdy, pokud obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, činí nejvýše 20 mg/kg.