- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kontrola kvality zmrzlin
Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě
kontrolujeme kvalitu zmrzliny
Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a
prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V
hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny
studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání
zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina
pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.
„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300
provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny,
neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky
pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu
hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán
zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45
opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních
ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření
mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.
Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87
hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na
chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené
barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době
zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále
pokračovat. Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.